Turecká ekonomika čelí novým výzvám

Poslední ekonomická data naznačují, že turecká ekonomika se do určité míry zotavuje. Konkrétně nedávno publikovaný výsledek hrubého domácího produktu bývalé velmi dynamické ekonomiky se vrátil do černých čísel. Po výrazném nárůstu inflace v posledním období došlo k jejímu zpomalení na jednociferné číslo. Kurz turecké liry byl také po loňské měnové krizi do značné míry stabilizován. Avšak, turecká invaze v severní Sýrii a konflikt s USA, opět obnovil tlak na liru, což vyvolalo obavy ohledně pokračování oživení turecké ekonomiky. Pokud jde o další vývoj, existují smíšené signály.

 

Příznaky směřující k uvolnění

V loňském roce diplomatický spor s USA a pochybnosti o nezávislosti turecké centrální banky způsobily pokles měny o téměř třetinu. V důsledku prudkého nárůstu dovozních cen meziměsíčně vzrostla inflace na téměř 25 % a ve druhé polovině roku 2018 turecká ekonomika nakonec spadla do recese.

Nedávno došlo k jasnějším náznakům stabilizace turecké ekonomiky. Přestože HDP zůstal meziročně záporný, ekonomická produkce se zvýšila, ekonomický růst se v druhém čtvrtletí, od dubna do června tohoto roku zvýšil o 1,2 %. V září také inflace dosáhla úrovně 9,3% a klesla pod dvojcifernou hodnotu poprvé od poloviny roku 2017. Pozitivní výhled potvrdily i další zprávy: V září Turecko uvedlo, že má v úmyslu ztrojnásobit bilaterální obchod se zbožím s USA na 100 miliard USD ročně v reakci na obchodní spor s Čínou. Mezitím oznámila německá skupina Volkswagen, že vybuduje svůj nový východoevropský závod v Turecku. Kromě toho turecká centrální banka - poté, co ji prezident  Erdogan nahradil guvernéra svým vlastním kandidátem v polovině roku - podruhé významně snížila klíčovou úrokovou sazbu. Očekává se, že by to dále mělo posílit místní ekonomiku, ale zároveň se zvyšuje riziko návratu vyšší míry inflace.

 

Různá očekávání a výzvy

Podle prezidenta Erdogana se očekává, že turecká ekonomika v roce 2020 poroste o 5 %. Zatímco ekonomové firmy Reuters celkově očekávají stagnaci, Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává, že reálný HDP (HDP očistěné o růst inflace) klesne v běžném roce o 2,6 % a v roce 2020 se zvýší mírně o 1,6 %.

Hospodářské prostředí v Turecku zůstává nadále velmi složité. Investoři se nezaměřují pouze na měnovou politiku, která již není považována za nezávislou po nahrazení guvernéra centrální banky.   Vzhledem k geopolitické situaci hrají mezinárodní vztahy Turecka zvláště rozhodující roli pro investory. Plány turecké vlády na obstarání ruských raketových systémů letos silně narušují vztahy s USA a mohly by tak ohrozit plány na užší obchodní vztahy.

Minulý týden se zdálo, že situace opět eskalovala s postupem Turecka proti kurdským milicím v severní Sýrii, kde chce Turecko zatlačit kurdské síly až 30 km od hranic. Americký prezident Donald Trump předtím uvolnil cestu tamní turecké vojenské operaci stažením vojsk, ale zároveň hrozil „úplným zničením turecké ekonomiky“, pokud by Istanbul udělal něco, co by považoval za špatné. Výsledkem je, že lira klesla o 2 %, což vyvolalo obavy o návrat loňské měnové krize, která se již zdála být překonána.

Originální zdroj informace: https://blog.en.erste-am.com/turkish-economy-caught-between-recovery-and-conflicts/