V Evropě byla jednoznačně nejsledovanější událost - probíhající Brexit. Parlamentní volby ve Velké Británii asi vyřešili dilema, kdy dojde k Brexitu.

Po nedávném bouřlivém vývoji je nejpravděpodobnější výsledek, že Británie vystoupí z EÚ na základě podmínek smlouvy o Brexitu, kterou vyjednala administrativa Borise Johnsona.

Obavy z dlouho obávaného „tvrdého Brexitu“, neboli odchodu Spojeného království bez dohody, jsou už zažehnané. Současná dohoda je ve všeobecnosti akceptovaná finančním trhem. 

 

Rok 2019 přinesl největší IPO v historii a inverzní výnosovou křivku

V létě došlo na dluhopisovém trhu USA k inverzi výnosové křivky. To znamená, že výnosy s kratší splatností měly vyšší výnos než delší dluhopisy.

Tento jev se považuje za spolehlivý indikátor přicházející recese. Z tohoto důvodu se na finančním trhu tomuto tématu věnovala velká pozornost. Trhem zahýbaly i obchodní konflikty a rostoucí a geopolitická nejistota, která se projevuje i na ceně ropy. 

Po několika neúspěšných a mírně úspěšných IPO, rok zakončil velkým finále, v podobě IPO saudskoarabského ropného gigantu Aramco, které se stalo největším v historii.

Výhled pro rok 2020

Velmi turbulentní průběh roku v mnoha oblastech nakonec skončil optimisticky. Nastávající rok se investoři budou muset zaobírat dobře známými otázkami:

  • Jaký vliv bude mít Brexit v krátkodobém horizontu a podaří se staronovému premiérovi vybudovat nové ekonomické základy pro Spojené království?
  • Byla částečná dohoda mezi USA a Čínou prvním krokem k dlouhodobému řešení obchodních sporů, anebo bude cesta k řešení ještě komplikovanější a delší, než se čekalo?

V každém případě jednou z nejdůležitějších událostí budoucího roku budou prezidentské volby v USA. Právě ty můžou rozhodnout o tom, jak budou USA přistupovat k obchodní dohodě s Čínou a jestli uzavřou novou dohodu o volném obchodu s Velkou Británií. 

Upozornění:

Prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucího vývoje.