Nízké úrokové sazby a právní spory ovlivňují výsledky

Poté, co americká centrální banka v předcházejícím roce třikrát snížila klíčové úrokové sazby, způsobilo to bankám problémy. To ovlivnilo kromě jiného i banku Wells Fargo. Její tržby se ve 4. čtvrtletí snížily o 5 % na 9,9 mld. USD, zatímco zisk klesl na 2,9 mld. USD. Wells Fargo zvýšila rezervy o 1,5 mld. USD na případné pokrytí probíhajících právních sporů. Výsledky bývalého lídra v odvětví Goldman Sachs, který za celý rok 2019 vykázal zisk 8,5 mld. USD (po 10,5 mld. USD v roce 2018), byl také ovlivněný i výdaji na právní spory, zatímco Bank of America pouze ve čtvrtém kvartálu zaznamenala v retailovém bankovnictví pokles zisku o téměř 10 %. Jako důvod Bank of America výslovně uvedla pokles čistého úrokového příjmu.

Obchody s dluhopisy na vzestupu

Nárůst objemu obchodů s dluhopisy však dodal světélko naděje. Například Morgan Stanley vykázal v tomto čtvrtletí rekordní zisk. Příjmy z  poplatků z obchodování dluhopisů se u nich v porovnání se stejným čtvrtletím minulého roku zdvojnásobily. Čistý příjem za celý rok vzrostl o 4 % na 8,5 mld. USD, překračující průměrné očekávaní analytiků.  Po zveřejnění účetnictví akcie společnosti Morgan Stanley uzavřely  o neuvěřitelných 6 % výše, což pomohlo  indexu S&P 500 překonat  historická maxima.

Úspěšné banky kromě vysokého příjmu z obchodování s dluhopisy vykázaly i dobré obchodní výsledky v segmentu retailových klientů i navzdory nízkým úrokovým sazbám.

Silná ekonomika udržovala americké spotřebitelské výdaje vysoko. Finanční skupina Citigroup připisuje velkou část svého 8 % nárůstu zisků za celý rok ve výši19,4 mld. USD stále silné náklonosti zákazníků ke spotřebě.

Fed vidí pokračující mírný růst

Všeobecné podmínky pro banky v USA se tento rok pravděpodobně velmi nezmění. Na jedné straně Fed předpokládá, že úrokové sazby zůstanou nízko díky slabé inflaci. Na druhé straně americká centrální banka očekává, že ekonomika bude nadále mírně růst  spolu se spotřebitelskými výdaji. Toto je zřejmé z aktuálního ekonomického reportu, který Fed vydal v během období zveřejňování hospodářských výsledků bank minulý týden.  

Originální zdroj informace: https://blog.de.erste-am.com/us-banken-berichten-von-licht-und-schatten-im-finanzsektor/