Turbulentní začátek roku pro ropu

Autor: APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS


Ceny ropy se na začátku roku dostaly pod značný tlak. Minulý týden cena barelu surové ropy v Severním moři (Brent) klesla na 54 USD, zatímco na začátku roku dosáhla svého vrcholu téměř 70 USD. Hlavním důvodem poklesu cen na trzích bylo znepokojení z vlivu šíření koronaviru, který vypukl v Číně. Objevily se obavy, že plicní nemoc ovlivní čínské hospodářství a znatelně sníží poptávku po ropě. Příkladem toho byly továrny, které zůstaly zavřené i po oslavách čínského Nového roku, aby se zabránilo šíření viru. Současná situace v Číně je však pouze jedním z aspektů současných slabých cen na trhu s ropou.


Koronavirus není jediným negativním faktorem

Americká energetická agentura EIA ve své nedávné měsíční zprávě výrazně zmírnila svoje předpovědi poptávky po ropě. Pokud jde o 1. kvartál roku 2020, EIA snížila svá očekávání denní poptávky na 900 000 barelů v porovnání s lednovým odhadem. Je nutné poznamenat, že pouze 320 000 barelů z tohoto počtu se připisuje klesající poptávce v Číně. To by mohlo naznačovat, že se očekává možný ekonomický pokles v zemích OECD (kterým odpovídá 500 000 barelů, o které se prognóza snížila), který bude v porovnání s tím v Číně větší. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) také výrazně snížila svou předpověď globální poptávky po ropě. Podle měsíčního přehledu OPEC by podle nich měla být poptávka v 1. kvartálu v průměru až o 440 000 barelů denně nižší, jak se původně předpokládalo.

 

Udrží se tato podpora cen ropy?

Na základě těchto skutečností výbor OPEC doporučil svým členům a ostatním spolupracujícím zemím OPEC + snížit dohodnuté objemy výroby o dalších 500 000 barelů denně až do konce června. O dodatečném snížení se rozhodne na setkání ve Vídni začátkem března. Existují však první náznaky zvýšeného odporu vůči opatřením na stabilizaci cen: Rusko zpočátku zablokovalo rozšíření snižování výroby a oznámilo, že návrh výboru OPEC důkladně "prozkoumá".

Americké zásoby ropy už výrazně vzrostly

Až v prosinci se důležité země produkující ropu dohodly na výraznějším omezení půl milionu barelů denně. Je sporné, zda je možné v březnu dosáhnout novou dohodu, zejména proto, že USA, které získají stále větší význam než ropný producent mimo
OPEC +, nadále oznamují nepřerušovanou výrobu. Příslušný orgán USA snížil svou předpověď růstu globální poptávky po ropě letos o 300 000 na jeden milion barelů denně. Pravděpodobně to však povede především ke zvýšení tvorby rezerv a tím k většímu tlaku na ceny, což naznačují i oficiální zásoby ropy v USA, které překvapivě rostly dvakrát více, než se očekávalo minulý týden.

 

Upozornění: Prognózy nejsou spolehlivým indikátorem budoucího vývoje.