Počáteční zjištění týkající se viru Korona nenaznačují vážný směr

Vzhledem k počáteční fázi stále neexistují žádné přesvědčivé informace o budoucím vývoji epidemie koronavirusu, ale předchozí trendy umožňují vyvodit první závěry.

Vypadá to tak, že rychlost přenosu viru Korona odpovídá prochladnutí nebo agresivní formě chřipky. V tomto případě infikovaná osoba může přenést virus na dvě až tři osoby.

Zdá se, že úmrtnost při nákaze COVID-19 je o něco vyšší než úmrtnost viru běžné chřipky, ale výrazně nižší než úmrtnost viru SARS.

Dále se dosud prokázalo, že věkové skupiny nad 70 let a 80 let jsou nepřiměřeně postiženy závažným průběhem nemoci, zatímco pracující populace (zejména věková skupina od 20 do 60 let) má obvykle mírný průběh.

Průběh počtu nových případů v Číně také vede k závěru, že trvání pandemie pravděpodobně spadá do rozsahu toho, co bylo pozorováno i při jiných pandemiích (španělská chřipka, prasečí chřipka, běžná chřipka atd.). V těchto případech pandemie vyvrcholila asi za tři měsíce.

Na základě současných poznatků a analýzy různých studií na toto téma se dá předpokládat, že celosvětové šíření koronavirusu má vliv na globální ekonomiku, ale tento účinek by neměl být příliš vážný a měl by se stabilizovat přibližně do 12 měsíců.

Zdroje informací:

Win-Win? Assessing the global impact of the Chinese
economy; Risto Herrala and Fabrice Orlandi BOFIT Discussion Papers; #4/2020
The Economics of Pandemics and Quarantines; American Institute for Economic Research; Vincent Geloso; January, 2020
Epidemics and Economics; Author(s): International Monetary Fund. Communications Department; June 2018Impact of a Hypothetical Infectious Disease Outbreak on US Exports and Export-Based Jobs; Bambery Z, Cassell CH, Bunnell RE, Roy K, Ahmed Z, Payne RL, Meltzer MI; 2018
Ahmed, Shaghil, Ricardo Correa, Daniel A. Dias, Nils Gornemann, Jasper Hoek, Anil Jain, Edith Liu, and Anna Wong (2019). Global Spillovers of a China Hard Landing. International Finance Discussion Papers 1260. https://doi.org/10.17016/IFDP.2019.1260
Future Global Shocks: Pandemics by H Rubin OECD; ‎2011; – www.oecd.org › gov › risk
Global Macroeconomic Consequences of Pandemic Influenza; Alexandra A. Sidorenko and Warwick J. McKibbinWednesday, February, 2006
Globalization and Disease: The Case of SARS; Jong-Wha Lee and Warwick J. McKibbin, May, 2003
A Potential Influenza Pandemic: Possible Macroeconomic Effects and Policy Issues December 8, 2005; Congressional Budget Office; revised July 27, 2006