Koronavirová krize tlumí očekávání výsledků firem

 

APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS

První výsledkové sezóně roku 2020 dominuje koronová krize. Zatímco, s výjimkou Číny, se plicní onemocnění způsobené virem neobrátilo v masivní problém ve většině zemí až do března, v posledním měsíci prvního kvartálu, již mají ekonomická omezení vyplývající z pandemie značný dopad. Nejenže již publikované výsledky byly výrazně oslabeny; investoři a analytici také očekávají střednědobé nižší zisky v důsledku důsledků globálního boje proti viru.

 

Snížená očekávání

Krátce před první prezentací výsledků firem v USA již byly zřejmé známky prudkého poklesu zisků. Data společnosti Refinitiv od poloviny dubna ukazují, že firmy v americkém předním akciovém indexu S&P 500 měly v prvním čtvrtletí roku v průměru dosáhnout téměř o 13 % nižších zisků ve srovnání se stejným období minulého roku. Obzvláště velké poklesy zisku se očekávaly v energetickém sektoru (-55 %), zatímco sektory průmyslu, spotřebního zboží a finanční sektor podle odhadů zveřejní přibližně o třetinu nižší zisky.

 

Preventivní opatření ovlivňující výsledky

V USA velké banky tradičně otevírají čtvrtletní výsledkovou sezónu svými čísly: Goldman Sachs, Bank of America a Citigroup čelily 50%nímu poklesu zisku v 1. čtvrtletí. Lídr odvětví JP Morgan zaznamenal pokles zisku o více než dvě třetiny, Wells Fargo o téměř 90 %. Morgan Stanley vykázal nejlepší výkonnost v tomto odvětví s pouhým 30%ním poklesem zisku na úrovni 1,7 miliard USD. Na první pohled první kolo výsledků vypadá ještě více devastující, než se očekávalo. Nižší zisky však stále přetrvávají hlavně díky preventivním opatřením přijatým bankami, které vyčlenily rezervy pro případné nesplacené úvěry vyvolané ekonomickými důsledky koronavirové krize.

 

I v tomto chmurném prostředí existují vítězové

Kromě firem těžké časy hrozí především domácnostem. V USA přišlo o zaměstnání v prvních pěti týdnech pandemie více než 26 milionů Američanů. To bude mít zase negativní dopad na prodeje společností závislých na spotřebitelích. Nicméně, přes bezútěšný výhled, jiné společnosti ze současné situace dosud těžily. Například zákaz vycházení a omezení kontaktu upřednostňují poskytovatele komunikačních služeb, jedním zářným příkladem je poskytovatel streamovacích služeb Netflix. Společnost v minulém týdnu vykázala téměř 15,8 milionu nových platících zákazníků, což je dvakrát více nových zákazníků, než očekávali analytici. Čtvrtletní příjmy vzrostly ze 4,5 mld. USD v 1. čtvrtletí 2019 na 5,8 mld. USD. Čistý zisk byl 709 milionů dolarů, více než dvakrát vyšší příjem než v předchozím čtvrtletí.

Vzhledem k výzvám způsobeným koronovou krizí je pozornost také velmi zaměřena na farmaceutické společnosti a sektory zdravotnictví: z hromadění zásob léků spotřebiteli měl prospěch farmaceutický výrobce Eli Lilly, jehož tržby vzrostly o více než 15 % na 5,86 miliard USD. V případě francouzského konkurenta v tomto odvětví Sanofi, tržby na přelomu roku vzrostly o přibližně 7 % na téměř 9 miliard EUR. Upravený zisk na akcii kromě kurzových efektů se zvýšily téměř o 16 % na 1,63 EUR. Čistý zisk vzrostl o 48 % na 1,7 miliard EUR. Přibližně polovina tohoto růstu byla způsobena zvyšováním zásob domácností v důsledku krize Covid 19. Zatímco vlády na celém světě se pokoušejí co nejrychleji omezit ekonomické důsledky koronavirové krize pomocí balíčků pomoci a ekonomickými stimulačními opatřeními, další významné akciové společnosti na obou stranách Atlantiku budou v nadcházejících dnech zveřejňovat své čtvrtletní výsledky, což může přinést jedno nebo dvě pozitivní překvapení. Podle údajů společnosti Refinitiv je lze nalézt nejen v sektoru komunikací a zdravotnictví, ale také mezi utilitami (veřejné služby) a v technologickém sektoru.

 

Upozornění:

Prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucího vývoje.