Vakcína proti Covid: Pfizer, BioNTech a blíží se začátek konce?

V tiskové zprávě z 9. listopadu společnost Pfizer poprvé poskytla výsledky studie fáze 3 vakcíny proti Covid-19, která byla vyvinuta společně s německou biotechnologickou společností BioNTech. S odhadovanou účinností 90 % a postupným zvyšováním povědomí o očkování proti Covid-19 se možná již v lednu 2021 objeví světlo na konci tunelu. Některé překážky však v úspěšné cestě stále zůstávají.

Jak se stanoví účinnost vakcíny?

Všechny aktuálně probíhající studie fáze 3 pro vakcíny proti Covid se řídí stejným postupem. Účastníci studie (přibližně 45 000) jsou náhodně rozděleni do skupiny s placebem a léčebnou skupinu. Účastníci ani vědci nevědí, kdo je ve které skupině. Účastníci dodržují svůj běžný denní režim a hlásí se ve studijních centrech v případě nežádoucích účinků a v případě prokázané infekce Covid. Pokud je detekováno dostatečné množství infekcí Covid, provede se předběžná analýza (IA), která určí, kolik pacientů bylo v léčené skupině. V průběhu IA po 94 případech mohl Pfizer nyní stanovit účinnost 90 %, což naznačuje, že nejméně 85 pacientů bylo ve skupině s placebem a maximálně 9 v skupině s léčbou - pozoruhodný úspěch.

Jak rychle lze vakcínu distribuovat?

USA i EU si vakcínu již objednaly u společnosti Pfizer. Společnost Pfizer očekává, že do roku 2020 vyprodukuje 50 milionů dávek a 1,3 miliardy dávek do roku 2021. Jde o dvou dávkovou vakcínu, takže do konce roku 2021 může být očkováno asi 600 milionů lidí - o něco méně než populace EU a USA, ale pravděpodobně dost na to, aby alespoň zastavili pandemii v této oblasti. Vezmeme-li jako scénář pandemii prasečí chřipky, je docela možné, že by každý měsíc mohlo být imunizováno 5–10v% populace v západních zemích. Zůstávají však dva problémy: vakcína společnosti Pfizer musí být skladována a přepravována při teplotě -70 ° C, což vyžaduje zřízení centralizovaných vakcinačních center s odpovídajícím vybavením. Kromě toho imunita nastupuje až 7 dní po poslední dávce vakcíny, která se podává 28 dní po první dávce. Mezi první injekcí a imunitou tedy uplyne více než měsíc. Vakcína musí být také testována a schválena samostatně pro děti.

Co se ještě může pokazit?

Přestože úroveň tlaku ve společnosti a ekonomice je v současné době velmi vysoká, děti by neměly být očkovány hned na začátku. Vzhledem k dlouhé době mezi injekcí první dávky a imunitou by pravděpodobně nebylo moudré zahájit očkovací kampaň před rodinnými setkáními na Vánoce, protože existuje riziko, že očkovaní se dostanou do falešného pocitu bezpečí. Vzhledem k tomu zdravotnický personál, bezpečnostní složky (policie, pohotovostní služby atd.), obyvatelé nemocnic a pečovatelských domů jsou stejně očkováni jako první, toto riziko zde však není příliš vysoké. Většinu roku 2021 však bude stále nutné dodržovat sociální distanční opatření. Menší povědomí o rizicích, vyhlídky na vakcínu a již převládající pandemická únava by mohly vést k nárůstu počtu případů a v konečném důsledku i k dalším omezením.

Ohrožují mutace účinnost vakcíny?

Varianta mutovaného viru, která se nedávno přenesla z norka na člověka v Dánsku, vykazuje 5 mutací spike proteinu na obalu viru, což je pro vakcíny zásadní, ale zatím není důvod k obavám. Na jedné straně je propuknutí této varianty stále omezeno na malou oblast na severu Dánska, a i když se šíří více, v nejhorším případě lze v současnosti očekávat pouze sníženou účinnost vakcíny. Další mutace spike proteinu by mohly skutečně vést k drasticky snížené účinnosti, ale i v tomto případě lze platformu vyvinutou společností BioNTech přizpůsobit budoucím variantám viru a schválit je rychleji (podobně jako vakcína proti chřipce). S velkou euforií nad možným ukončením pandemie by neměl být přehlížen průkopnický vývoj první vakcíny proti lidské mRNA na světě. BioNTech nejen zahájil novou éru vývoje vakcín, ale tento vývoj pravděpodobně přinese ovoce i v oblasti výzkumu rakoviny.

 

Originální zdroj informace: https://blog.de.erste-am.com/covid-impfstoff-pfizer-biontech-und-der-anfang-vom-ende/

 

Upozornění:

Prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti.