"Princip veverky" - přečkejte zimu na dividendách

autor: Johann Griener

 

 

Veverka je po celý rok pilná a shromažďuje zásoby. V zimě, tedy v těžkých dobách, z nich dokáže dobře žít. Přesně toho mohou investoři dosáhnout s akciemi – potřebují k tomu ale vhodný druh akcií. V tomto článku bychom rádi ilustrovali, proč by dividendové akcie měly být součástí vašeho portfolia.

Společnosti – některé jsou ziskové, jiné ne

Nezávisle na zemi nebo odvětví lze společnosti zhruba rozdělit do následujících třech kategorií:


- Společnosti, které zatím nevytvářejí zisk
- Společnosti, které vytvářejí zisk a udržují jej v rámci společnosti, aby mohly rozšiřovat své podnikání (růstové akcie)
- Společnosti, které dosahují zisku a vyplácejí jej, alespoň částečně, svým akcionářům ve formě dividend

 

V různých fázích trhu investoři preferují různé segmenty akcií. Když jsou úrokové sazby nízké a ekonomika se vyvíjí dobře, zaměřují se obvykle na růstové akcie (ty, které již dosahují zisku nebo budou dosahovat zisku v budoucnu), protože slibují nejvyšší zisky z ceny akcií.

Když se však doba komplikuje (např. v důsledku nižšího hospodářského růstu, rostoucí inflace nebo zvyšujících se úrokových sazeb) a ceny korigují nebo se pohybují “do strany”, stávají se dividendové akcie opět zajímavějšími. A přesně v takové tržní fázi se již několik měsíců nacházíme.

Následující graf ukazuje rozdíl ve výkonnosti růstových a dividendových akcií (hodnota) od roku 2003 na základě globálního akciového trhu.

 

Graf: MSCI World Value vs. Growth od roku 2003; šedé sloupce ukazují recesi v USA.

Dlouhodobý graf jasně ilustruje, že růstové akcie od roku 2010, tj. za posledních dvanáct let, výrazně převyšují dividendové akcie. Korekce na akciových trzích v posledních měsících je však zasáhla podstatně více. Spodní část grafu ukazuje vývoj americké úrokové sazby, která se po léta pohybovala blízko nuly, ale v posledních měsících rychle vzrostla. Americký Fed signalizoval, že se chystá další zvyšování úrokových sazeb.

Tržní prostředí se v posledních měsících výrazně změnilo a v takové době mnoho investorů vyhledává bezpečí renomovaných společností se silným zázemím. Jednou z možných reakcí na tuto situaci je investování do společností s vysokými dividendami. Nejde přitom jen o možné zisky z ceny akcií, ale především o příjmy společností.

Dividendové akcie nabízejí dodatečný příjem

Vzhledem k výraznému růstu cen růstových akcií v posledních letech nebyly dividendové akcie mezi investory takzvaně v módě. Výkonnost byla odpovídajícím způsobem nižší, ale – a to je v současné době důležitý faktor – také aktuální ocenění je výrazně nižší. Dividendové akcie generují vysoké zisky v poměru ke své tržní kapitalizaci. To znamená, že poměr ceny a zisku (P/E ratio) je výrazně nižší než u růstových akcií.  

Když společnosti generují vysoké zisky, mohou také vyplácet atraktivní dividendy. Tento pravidelný příjem pomáhá v dobách tržních potíží.

Jak vybrat správné dividendové akcie

Existuje mnoho společností, které vyplácejí dividendy. Do kterých z nich byste však měli investovat? Některé společnosti v současné době vyplácejí velmi vysoké dividendy, ale je třeba se ptát, jak jsou financovány.

- Udržitelná dividenda: Má společnost takový obchodní model, který umožňuje trvalý zisk? Protože pouze v takovém případě lze vyplácet pravidelnou dividendu. Část zisku by měla být odváděna zpět na těžké časy pro expanzi. Proto je také rozhodující otázka, jaká část zisku je trvale vyplácena jako dividenda.

Atraktivní a trvale vyplácená dividenda je proto základním kritériem pro investici do společnosti. Z pohledu investora je však vždy třeba vzít v úvahu i druhý faktor:

- Široká diverzifikace: recese může postihnout každé odvětví a každá společnost se může dostat do problémů. Proto by investoři, kteří se chtějí spoléhat na dividendy, měli tuto skutečnost vždy zohlednit a diverzifikovat svůj kapitál mezi více společností (z různých odvětví a zemí).

Vlastní výběr aktiv vs. investice do dividendového akciového fondu

Investoři s dostatečným know-how a úrovní kapitálu si samozřejmě mohou aktiva a strategii diverzifikace vybrat sami. Jednodušší alternativou by byla investice do dividendového akciového fondu. Zde jsou akcie vybrány po důkladné analýze odborníky a v případě potřeby také vyměněny. Tyto fondy automaticky poskytují investorům širokou diverzifikaci. Nemají však možnost ovlivnit výběr ani výši výplaty dividend.

Závěr

Podobně jako veverka, která si ukládá zásoby na zimu, si mohou i investoři vytvářet zásoby do budoucna.  

Akciové fondy s běžným výnosem z dividend jsou jednou z možných cest. Vyšší možnosti výdělku jsou však spojeny také s vyšší mírou investičního rizika. Široká diverzifikace, které může fond dosáhnout, je proto obzvláště důležitá. Kromě toho je třeba při rozhodování o velikosti alokace investice zohlednit vlastní rizikový profil.