Připraveni investovat - co teď?

Kde si mohu koupit fondy?

Jako investor se při výběru fondu a zakládání účtu cenných papírů setkáte s několika stranami nebo institucemi.

Na jedné straně stojí banka nebo online broker, známý také jako správce, u kterého si investor musí otevřít účet cenných papírů, aby mohl nakupovat nebo prodávat podílové listy fondů. Banka pak ukládá podílové jednotky fondu na investorův účet cenných papírů a v pravidelných intervalech podává zprávy o výkonnosti investice - buď online, nebo prostřednictvím aplikace/webové stránky, nebo prostřednictvím výpisů z účtu cenných papírů.

Na druhé straně stojí fondová společnost, která je zodpovědná za uvedení fondu na trh a jeho správu. Soukromý investor nemůže nakupovat podílové listy přímo od rakouské fondové společnosti. Investoři potřebují výše uvedenou banku jako zprostředkovatele pro zpracování nákupu fondu a další úschovu podílových jednotek fondu.

Cenné papíry fondu jsou zase v úschově u depozitářské banky. Depozitářská banka má také určité kontrolní funkce, například kontroluje vypočtenou hodnotu (NAV) stanovenou fondovou společností.

Pokud si chcete jako investor otevřít účet cenných papírů, můžete si vybrat z několika bank. U některých z nich lze otevření účtu cenných papírů provést online z domova po celý den. Účet cenných papírů je však samozřejmě možné založit i na pobočce banky. Na jedné straně jsou při výběru banky důležitá praktická hlediska, např. aplikace internetového bankovnictví, jako je George, pro vše, co souvisí s penězi - od běžných účtů až po účty cenných papírů. Na druhé straně hrají roli také náklady, výběr produktů a služby. Banky poskytují na svých internetových stránkách rozsáhlé informace o nákladech a výběru produktů.

Pokud si investor již vybral konkrétní fond, vyplatí se před založením účtu cenných papírů ověřit online, zda je tento fond nabízen k prodeji i ve vybrané bance.

Investoři mohou získat mnoho informací o fondech nabízených fondovou společností. Pokud zvažujete, který fond byste chtěli koupit, vyplatí se podívat se na internetové stránky fondové společnosti, abyste získali co nejpodrobnější informace. Zejména informační list poskytuje rychlý přehled o jednotlivých fondech. Banka zde také poskytuje veškeré právní informační dokumenty, jako je například dokument s klíčovými informacemi – KIID. Fondové společnosti však obvykle mají k dispozici i nejrůznější doplňující informace o svých produktech a investičních strategiích – například informace o udržitelnosti nebo dalších tématech, na která se zaměřují a která by mohla investory zajímat.

Jak si mohu koupit fondy?

Podobně jako v případě otázky "kde" existuje i v případě otázky "jak" několik možností.

V závislosti na tom, kterou banku si jako investor vyberete, můžete podílové listy fondů nakoupit buďto

·         online (bez poradenství) nebo

·         na pobočce (s poradenstvím/bez poplatku).

Jednorázové nebo pravidelné?

Kromě otázky, kde fondy nakoupit, je zde také otázka, zda preferujete jednorázovou investici požadované částky, nebo pravidelné platby v delším časovém období - což se také často označuje jako "fondové spoření".

Fondové spoření nabízí možnost využít "efektu průměrných nákladů" a je často možné při menších částkách (např. 50 EUR) měsíčně. Výhodou průměrování nákladů je, že investoři nakupují podílové jednotky fondů za různé ceny v delším časovém období v důsledku kolísání cen. Tímto způsobem mohou také profitovat z dočasných poklesů cen, protože v těchto obdobích je nakoupeno více podílových jednotek fondu. Nicméně ani při použití metody průměrování nákladů není zaručeno, že investice bude mít pozitivní výkonnost. Kromě toho je třeba poznamenat, že v případě neustále rostoucích cen po dlouhou dobu by jednorázová investice přinesla zpětně větší výnos než průběžné spoření podle principu nákladového průměru.

A co dělat, když je výkonnost záporná?    

Jak říkají Angličané: "Keep calm and carry on". Ceny kolísají a investoři by si toho měli být před rozhodnutím o nákupu vědomi. O tom, jak by se investoři měli s výkyvy nejlépe vypořádat a kdy nakupovat či prodávat, by se však daly napsat celé knihy. Protože to většinou není tak snadné, jak to zní z angličtiny. Koneckonců cenové výkyvy vyvolávají emoce, které mohou ovlivnit i racionální investiční rozhodnutí. Ale dobrá zpráva je: můžete se s nimi naučit zacházet. K tomu stačí začít - a investovat peníze znamená mít delší investiční horizont.

Tento článek nepředstavuje investiční doporučení ani investiční poradenství podle příslušných právních předpisů. 

Všechny uvedené informace jsou pouze informativní a nezávazné.

Hodnota investičních nástrojů může stoupat i klesat, jejich minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Stanovené investiční cíle nejsou zaručeny s ohledem na nepředvídatelné výkyvy na finančních trzích.