Pozitivní ekonomické zprávy

 Gerhard Winzer

V posledních dnech se zvýšily náznaky reálného růstu světové ekonomiky. Spolu s globálním indexem nákupních manažerů byla zveřejněna jedna z nejdůležitějších ekonomických zpráv založených na průzkumech – index nákupních manažerů. Kdyby se tyto pozitivní ekonomické údaje odehrávaly v prostředí nízké inflace, jednalo by se o bezvýhradně dobrou zprávu. Současně však byly zveřejněny zprávy o inflaci, které dále tlumí naděje na rychlý pokles inflace bez dalšího zvyšování klíčových sazeb.

Trend růstu

Index nákupních manažerů (PMI) s hodnotou 52,1 ukazuje na globální růst kolem potenciálu (2,5% mezičtvrtletní růst anualizovaně). Rostoucí trend (pozitivní dynamika), zlepšení nových zakázek i složka očekávání dokonce ukazují na vyšší růst v nadcházejících měsících.

Plošné zvýšení

Působivé je také to, že se na růstu podílely jak zpracovatelský průmysl, tak služby. Globální zpracovatelský průmysl tak po poklesu ve čtvrtém čtvrtletí mohl v prvním čtvrtletí růst. Výraznější nárůst PMI ve službách naznačuje, že ke konci pandemie stále existuje odložená poptávka. K výraznému nárůstu celkového čísla přispěl z velké části silný nárůst PMI v Číně. To potvrdilo očekávání oživení po opuštění politiky nulové tolerance vůči novým infekcím. Celkově většina zemí vykázala nárůst.

Solidní trh práce

K tomuto zlepšení ekonomických ukazatelů dochází při velmi nízké míře nezaměstnanosti. V eurozóně činila míra nezaměstnanosti v lednu pouze 6,7 % (velmi nízká hodnota). Příští pátek se očekává, že míra nezaměstnanosti v USA bude v únoru činit 3,4 % (rovněž velmi nízká hodnota). Pokud jde o zaměstnanost (Nonfarm Payrolls), očekává se nárůst o 215 000 osob. Předchozí měsíc byl silný a činil více než 500 000. Nárůst složky zaměstnanosti ve zprávě nákupních manažerů druhý měsíc po sobě ukazuje na pokračující pevný trh práce.

Vysoká inflace

Na straně inflace však přicházejí neuspokojivé zprávy. Ve Spojených státech byl druhý odhad růstu jednotkových nákladů práce za čtvrté čtvrtletí 2022 revidován výrazně směrem nahoru (první odhad: 4,3 % r/r, druhý odhad: 6,5 %). Všechny zúčastněné složky byly posunuty "špatným" směrem. Produkce se snížila (0,7 % r/r), odpracované hodiny vzrostly (2,6 %), hodinové mzdy vzrostly (4,4 %). Růst jednotkových nákladů práce má významný vliv na růst spotřebitelských cen.

V eurozóně vykázal bleskový odhad růstu spotřebitelských cen v únoru překvapivě silný meziměsíční nárůst o 0,7 % a meziroční nárůst o 8,5 %. Jádrová míra inflace (bez volatilních složek potravin a energií) byla rovněž vysoká. V globálním indexu nákupních manažerů navíc prodejní ceny v únoru nepokračovaly v klesajícím trendu.

Důležitá sekundární podmínka

Rostoucí ekonomické ukazatele jsou pouze podmíněně pozitivní: Důležitou podmínkou je rychlý pokles inflace. Poslední zveřejněné ukazatele inflace však ukazují opačným směrem (perzistence). To snižuje prostor pro centrální banky, aby se pozastavily a mohly lépe posoudit vliv zvýšení klíčových sazeb na růst a inflaci. Klíčová úroková sazba v USA na úrovni 6 % (horní pásmo) a v eurozóně na úrovni 4 % (dolní pásmo) se stala pravděpodobnější. 

 

Tento článek nepředstavuje investiční doporučení ani investiční poradenství podle příslušných právních předpisů. 
Všechny uvedené informace jsou pouze informativní a nezávazné.
Hodnota investičních nástrojů může stoupat i klesat, jejich minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Stanovené investiční cíle nejsou zaručeny s ohledem na nepředvídatelné výkyvy na finančních trzích.