Světový den fondů

Erste AM Communications

Je snadné vysvětlit, proč si banky pro tento "fondový svátek" vybraly právě 19. duben: v tento den se před téměř 300 lety narodil otec myšlenky fondů, Holanďan Abraham van Ketwich - 19. dubna 1744. Ketwich si uvědomoval, že pomocí fondu lze více diverzifikovat riziko a zároveň snížit náklady podílníků fondu. Tím položil základ investičním fondům v jejich dnešní podobě, které dnes existují v tisících různých variantách.

 Majetek ve fondech kolektivního investování vzrostl v České republice během roku 2022 o 6,21 % (+ 43,95 miliard korun) na 751,55 miliard korun.

Výhody fondů

Ať už se jedná o trhy s dluhopisy, nebo o rizikovější investice na akciových trzích - fondy představují nákladově efektivní a účinný způsob investování a zajištění do budoucna. V závislosti na třídě aktiv podléhají fondy menším či větším výkyvům hodnoty (tj. volatilitě) a také různým rizikům vyplývajícím z podkladových investičních trhů. Vzhledem k investování na kapitálových trzích může při každé investici dojít ke ztrátě kapitálu.

Spořicí knížka v nesnázích

Ti, kdo se v minulosti spoléhali na vkladní knížku jako na investiční nástroj, byli v posledních letech vystaveni těžké zkoušce: strategie nulových nebo nízkých úrokových sazeb Evropské centrální banky spolu s extrémním nárůstem inflace zajistily, že aktiva zaparkovaná na vkladní knížce nebo běžných účtech byla postupně pohlcena znehodnocením peněz. Stále více investorů se proto obrací k alternativám, jako jsou investiční fondy nebo jiná investiční aktiva, aby tomu čelili a zvýšili šanci na zachování kupní síly. Upozorňujeme, že investiční fondy je třeba vnímat jako dlouhodobou investici, zatímco vkladní knížky slouží ke krátkodobé likviditě.

Z dlouhodobého hlediska se to vyplatí

Zejména u dlouhodobých plánů investování ve fondech je třeba upravit i investiční horizont. Z dlouhodobého hlediska se vyplatí investovat prostředky na kapitálovém trhu a podílet se tak na možnostech vyšších výnosů. To platí nejen pro cenné papíry s pevným výnosem, jako jsou dluhopisy, ale také pro akciové trhy. Zajímavou strategií je například investovat každý měsíc pevnou částku do určitého fondu. Výhoda: pokud pravidelně platíte stejné částky, můžete dosáhnout příznivější průměrné ceny, než když investujete celou částku jednorázově.

Základní principy fondů

  1. Široká diverzifikace rizika, např. do aktiv různých emitentů, zemí a tříd aktiv
  2. Řízení a výběr cenných papírů provádějí odborníci (tj. správci fondů)
  3. Průběžné (obvykle denní) stanovení hodnoty majetku
  4. Správa fondů investiční společností
  5. Majetek fondu je rozdělen na stejné podíly (podílové listy)
  6. Přísný dohled nad správou fondu ze strany nezávislých auditorů
  7. Co nejvyšší transparentnost pro investory (pravidelné  zprávy manažerů, statuty, informace na internetových stránkách atd.)

Co musíte mít na paměti

  1. V závislosti na třídě aktiv podléhají fondy menším či větším výkyvům hodnoty.
  2. Investice do fondů s sebou nesou různá rizika vyplývající z podkladových investičních trhů.
  3. Vzhledem k investování na kapitálových trzích může při každé investici dojít ke kapitálovým ztrátám. Držení investice do konce doporučeného investičního období nebo po něm není zárukou, že se případné cenové ztráty vrátí.
  4. V zájmu ochrany investorů může být v souladu s předpisy fondu dočasně pozastaveno odkupování podílových listů fondu.
  5. Vypořádání pokynů a stanovení ceny podléhá v závislosti na fondu různým způsobům, které jsou stanoveny ve statutu fondu.
  6. Za složení portfolia fondu odpovídá správce fondu (v souladu se statutem fondu). Investor nemá na rozhodovací proces žádný vliv.

Čas na získání informací a rozhovor s poradcem

Informace jsou vším, zejména na Světový den fondů. V České spořitelně můžete získat kompetentní poradenství. Kromě toho najdete rozsáhlé informace na internetových stránkách tuzemských poskytovatelů fondů a na finančních portálech. Vzhledem k tomu, že investiční fondy jsou velmi transparentní, je snadné porovnat různé fondy. Díky tomu je motto Světového dne fondů jasné: Investovat do fondů. Pro mnohé je to vhodný způsob dlouhodobého investování.

Úplné názvy otevřených podílových fondů jsou uvedeny ve statutech (prospektech) fondů. V souladu s pravidly platnými pro kolektivní investování obhospodařovatel upozorňuje, že současná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Investice do podílových listů v sobě obsahuje riziko kolísání aktuální hodnoty investované částky a výnosů z ní a není zaručena návratnost původně investované částky. Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a jejich účelem není nahradit statut nebo poskytnout jeho kompletní shrnutí. Případné využití této zprávy při investování musí být konzultováno s poradci České spořitelny.