Jaká je pravděpodobnost recese nyní?

Gerhard Winzer

V prvním čtvrtletí roku 2023 světová ekonomika silně rostla. Ukazatele za druhé čtvrtletí jsou smíšené, ale naznačují opět lehký růst. Zároveň jsou ukazatele inflace stále příliš vysoké. Pro centrální banky to znamená pokračování v restriktivním režimu měnové politiky a v minulosti tato politika způsobila recesi. Přestože se již objevily některé negativní ukazatele růstu, příčina obav z recese spočívá především ve statistickém vztahu mezi zvyšováním klíčových úrokových sazeb k recesi, která obvykle následuje.

Silný globální růst v prvním čtvrtletí

Po ohlášení vysokého růstu hrubého domácího produktu v Číně (10,8 %) se tento týden očekává růst v USA (2,0 %) a v eurozóně (0,8 %). Údaje se týkají růstu ve čtvrtletních intervalech extrapolovaného na celý rok, tj. skutečný růst x 4. Celkově by reálný růst světové ekonomiky v prvním čtvrtletí mohl v ročním vyjádření dosáhnout přibližně 4 %, přičemž růst ve vyspělých ekonomikách by se měl pohybovat kolem 1,8 %.

Měsíční ukazatele jsou čistě kladné

Přestože vysokofrekvenční měsíční ukazatele růstu jsou smíšené, ukazují na trendový růst ve druhém čtvrtletí. Pozitivně vyčnívají předběžné indexy nákupních manažerů pro hlavní vyspělé ekonomiky za měsíc duben. Ty nadále rostly v USA, eurozóně, Spojeném království a Austrálii.

Společným rysem ukazatelů jednotlivých zemí je, že dynamika se nachází v sektoru služeb. Zpracovatelský sektor zůstává slabý, i když v Japonsku a USA index nákupních manažerů v tomto sektoru vzrostl.

 

Předstihové ukazatele recese

Existuje důvod, proč se načasování recese málokdy podaří správně předpovědět. V recesi se ekonomické údaje obvykle nezhoršují postupně, ale překvapivě a prudce. A míra nezaměstnanosti se rychle zvyšuje o několik procentních bodů.

Pokusy identifikovat recesi pomocí tzv. předstihových indikátorů jsou obvykle prováděny pouze s malým procentem úspěšnosti. Lze je však použít k identifikaci obecného rizika recese. Největší varovné signály v současné době v USA vydává:

  • inverzní výnosová křivka – v důsledku restriktivní politiky úrokových sazeb jsou ty krátkodobé nad dlouhodobými výnosy,
  • klesající předstihový index Conference Board,
  • rostoucí trend žádostí o podporu v nezaměstnanosti a
  • zpřísnění úvěrových standardů do ledna 2023, u kterého většina analytiků očekává další zpřísnění.

Nepříjemně vysoká inflace

Riziko růstu je významně ovlivněno vývojem inflace. Pokud inflace rychle klesá, může centrální banka snížit základní úrokové sazby. Tím by se snížilo i riziko růstu. Ukazatele inflace jsou však stále nepříjemně vysoké. Podle údajů z minulého týdne se spotřebitelské ceny ve Velké Británii za měsíc březen meziměsíčně zvýšily o 0,8 % na 10,1 % v meziročním vyjádření. V eurozóně vykazuje celkový index v meziročním vyjádření klesající trend (6,9 % v březnu po 8,8 % v únoru), ale jádrová inflace (bez energií a potravin) vykazuje rostoucí trend (5,7 % po 5,6 %).

Klíčový ukazatel růstu nákladů práce

Tento týden je pravděpodobně nejdůležitějším ukazatelem inflace index nákladů práce v USA za první čtvrtletí. Očekávání činí na čtvrtletní bázi nárůst o 1,1 %. S ohledem na celý rok ( x 4) to znamená vysokou mzdovou inflaci ve výši 4,4 %, což není v souladu s 2% inflačním cílem centrální banky, protože růst produktivity je nízký. Z dlouhodobého hlediska je pro inflaci nejlépe určující vývoj jednotkových nákladů práce vypočtený z růstu mezd sníženého o růst produktivity. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 byl růst stále na úrovni 3,2 % (ročně).

 

Závěr: Nízká volatilita, ale rizika směrem dolů přetrvávají

Centrální banky budou nadále provádět restriktivní měnovou politiku, protože ukazatele inflace jsou příliš vysoké. I když jsou ukazatele růstu dobré až silné, existuje proto zvýšené riziko recese. Odhad doby zhoršení je však tradičně zatížen značnou nejistotou.

Zároveň od vypuknutí bankovní krize v USA na začátku března vzrostly ceny akcií a budoucí výkyvy (volatilita) oceněné na akciovém trhu se snížily. To lze vysvětlit dobrými růstovými ukazateli, poklesem očekávání budoucích klíčových úrokových sazeb a nižšími zátěžovými ukazateli pro finanční trh při současném pesimistickém postoji investorů. Rizika poklesu však přetrvávají.

Tento článek nepředstavuje investiční doporučení ani investiční poradenství podle příslušných právních předpisů. 
Všechny uvedené informace jsou pouze informativní a nezávazné.
Hodnota investičních nástrojů může stoupat i klesat, jejich minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Stanovené investiční cíle nejsou zaručeny s ohledem na nepředvídatelné výkyvy na finančních trzích.