Trh práce v USA: silný růst zaměstnanosti

Gerhard Winzer

 

Na první pohled jsme v poslední době zaznamenali několik pozitivních událostí v oblasti ekonomických údajů. Podle rychlého odhadu se růst spotřebitelských cen v eurozóně v květnu meziročně snížil ze 7,0 % na 6,1 %.

Meziroční růst jednotkových nákladů práce v USA byl rovněž revidován směrem dolů z 5,8 % na 3,8 %. Oba tyto faktory podporují optimismus ohledně blížícího se zastavení cyklu zvyšování sazeb v USA i v eurozóně. Rozhodnutí centrální banky Fed bude zveřejněno ve středu a ve čtvrtek bude následovat zasedání ECB o úrokových sazbách.

Kromě toho byl technický bankrot USA odvrácen odložením stropu státního dluhu o dva roky. Výraznou ekonomickou zprávou týdne však byl mimořádně silný růst zaměstnanosti v USA. Přesto zůstává riziko recese, hlavní nepřítel rizikových tříd aktiv, na nepříjemně vysoké úrovni.

Údaje z trhu práce naznačují silný růst zaměstnanosti

Minulý pátek byly zveřejněny údaje z trhu práce v USA. Tradičně je zde kladen důraz na nově vytvořená pracovní místa v nezemědělském sektoru, tj. na tzv. nonfarm payrolls. S květnovým nárůstem o 339 000 vyšel tento údaj výrazně nad očekáváním, které činilo 195 000.

Za normálních okolností by silný růst zaměstnanosti naznačoval ekonomickou konjunkturu. HDP očištěný o inflaci však v prvním čtvrtletí vzrostl mezičtvrtletně (a meziročně) pouze o 1,3 %. Podobný údaj se očekává i pro aktuální čtvrtletí.

Růst zaměstnanosti také převyšuje hospodářský růst v jiných zemích a regionech, což znamená pokles produktivity práce. Ve skutečnosti se produktivita práce v USA v prvním čtvrtletí meziročně snížila o 0,8 %.

Důvody výrazného nárůstu

Důležitým důvodem překvapivě vysokého růstu zaměstnanosti jsou pravděpodobně deformace související s pandemií. V únoru 2020 činil celkový počet zaměstnaných osob zhruba 152 milionů, v květnu 2023 přibližně 156 milionů. Nárůst o čtyři miliony zaměstnanců zní hodně, ale v přepočtu na průměrný měsíční přírůstek činí pouze 104 000 osob.

Od roku 2010 do února 2020 činil průměrný měsíční přírůstek 184 000 osob. Stejně jako mnoho jiných odvětví prochází trh práce procesem normalizace, tj. přizpůsobení se dlouhodobé dráze.

Menší potenciál na trhu práce

Podíl zaměstnaných osob v USA ve výši 60,3 % je stále pod hodnotou 1,2 %, která byla stanovena na únor 2020. Důvodem je míra participace, která představuje podíl pracovní síly (zaměstnaných a nezaměstnaných) na celkovém počtu obyvatel. Ta s hodnotou 62,6 % rovněž stále zůstává pod hodnotou ze začátku roku 2020, což znamená, že se trhu práce účastní méně lidí než před pandemií.

Tuto situaci způsobuje populace ve věku 55 let a více. Míra účasti osob ve věku 25 až 54 let je velmi vysoká a dosahuje 83,4 %. Potenciál zvýšit míru participace a uspokojit vysokou poptávku po pracovní síle je tak omezený. Tím lze vysvětlit vysoký počet volných pracovních míst.

Rostoucí nezaměstnanost

Zároveň se počet uchazečů o zaměstnání zvýšil o 440 000. V této souvislosti je pravděpodobně nejdůležitějším ukazatelem míra nezaměstnanosti. Ta v květnu vzrostla na 3,7 % po 3,4 % v předchozím měsíci.

Je třeba si přiznat, že se stále jedná o velmi nízkou hodnotu. Vyplatí se však sledovat tzv. sahmové pravidlo, pojmenované po ekonomce Claudii Sahmové. Toto pravidlo signalizuje začátek recese, když se tříměsíční průměrná míra nezaměstnanosti zvýší alespoň o 0,5 procentního bodu oproti nejnižší hodnotě z předchozích dvanácti měsíců. Zatím se sice v tomto scénáři nenacházíme, ale zkušenosti ukazují, že se to může rychle změnit.

V minulosti se často stávalo, že jakmile míra nezaměstnanosti začala růst, stalo se tak rychle a výrazně, pokud tomu předcházelo rychlé a výrazné zvýšení klíčových úrokových sazeb.

Měkké přistání

Optimistický tábor však poukazuje na to, že měkké přistání ekonomiky je myslitelné. V tomto scénáři klesají inflační tlaky, protože výrazně klesá i v současnosti velmi vysoký počet volných pracovních míst. Mezitím míra nezaměstnanosti jen mírně vzroste směrem ke své přirozené hodnotě.

Tato přirozená míra nezaměstnanosti se odhaduje na hodnotu 4,4 %. Při této úrovni najdou všichni uchazeči o zaměstnání práci, aniž by z trhu práce přicházely další inflační tlaky. Přesto se v měsíci dubnu počet volných pracovních míst po poklesu v předchozích měsících překvapivě zvýšil na něco málo přes 10 milionů.

Základní parametr: průměrná pracovní doba

Pro zjištění vztahu mezi hospodářským růstem a růstem zaměstnanosti je zapotřebí další klíčový údaj: průměrný počet pracovních hodin za týden (průměrný týdenní počet hodin). Od druhé poloviny roku 2021 má tento údaj klesající tendenci. V květnu průměrný počet odpracovaných hodin týdně nadále klesal.

Různé ukazatele trhu práce tak odpovídají slabému hospodářskému růstu, přestože míra nezaměstnanosti je nízká a růst zaměstnanosti silný.

Závěr

Přestože nejnovější údaje z amerického trhu práce ukazují silný růst zaměstnanosti, hospodářský růst zůstává na slabé frontě. Trh práce zůstává velmi napjatý. Květnový nárůst míry nezaměstnanosti by však mohl naznačovat první známky recese. Riziko takové ekonomické události zůstává na nepříjemně vysoké úrovni.

Tento článek nepředstavuje investiční doporučení ani investiční poradenství podle příslušných právních předpisů. 
Všechny uvedené informace jsou pouze informativní a nezávazné.
Hodnota investičních nástrojů může stoupat i klesat, jejich minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Stanovené investiční cíle nejsou zaručeny s ohledem na nepředvídatelné výkyvy na finančních trzích.