Mimořádný rok pro alternativní investice

Christian Süttinger, CFA

Ohlížíme se za rokem plným napětí – pro jednotlivce kvůli zátěži způsobené růstem cen, energetické krizi a zprávám o agresivní válce na Ukrajině - ale také na burzách. Následující graf to jasně ilustruje:

Výnosy akcií a dluhopisů 1977 – 2022

Zdroj: Bloomberg; data k 30. prosinci 2022;
Roční výnosy do roku 2022; akcie: MSCI ACWI TR USD (před rokem 1998: MSCI World TR USD); dluhopisy: Bloomberg Global Aggregate TR USD (před rokem 1991: Bloomberg US Aggregate TR USD)

Výsledek jako v roce 2022 s dvoucifernými ztrátami u akcií a dluhopisů současně je v historické časové řadě trvající téměř 50 let skutečně ojedinělý. Například finanční krize v letech 2008/09 přišla s kladným výsledkem dluhopisů.

Hlavním důvodem byl velmi rozhodný přístup mezinárodních centrálních bank s rychlým zvyšováním klíčových úvěrových sazeb. Ty byly a jsou nezbytné k omezení a snížení explodující inflace.

Positioning alternativních investic

Jak se v průběhu roku dařilo alternativním investicím? Podívejme se na "likvidní" alternativní investice, tj. strategie, které lze obchodovat denně nebo týdně. Tím se odlišují od "soukromých trhů" s delší splatností. Nejprve se podíváme na hlavní dostupné strategie:

Likvidní alternativní strategie

Alternativní strategie

 Jak to funguje? 

Řízené futures (CTA):
"Multi-asset s krátkými pozicemi"

 

 

Takzvaný multi-asset fond se zabývá všemi třídami aktiv. Fond může buď investovat ("dlouhé" pozice), nebo přejít na hotovost.

Fondy řízených futures dělají přesně to - a navíc mohou investovat do "krátkých" pozic, tj. těžit z poklesu cen v dané třídě aktiv. Děje se tak systematicky: počítačové modely průběžně zpracovávají ceny všech tříd aktiv. Kritéria se stanoví jednou a pak se již nemění.

 

Globální makro:
"Multi-asset s krátkými pozicemi"

 

 

Tzv. multi-asset fond se zaměřuje na všechny třídy aktiv. Fond může buď investovat ("dlouhé" pozice), nebo přejít na hotovost.

Globální makrofondy mohou investovat i do "krátkých" pozic, tj. těžit z poklesu cen v dané třídě aktiv. Děje se tak na fundamentální úrovni: manažeři fondu vyhodnocují a přijímají rozhodnutí.

 

Dlouhé/krátké akcie:
Asymetrický akciový fond

 

 

Tato strategie zahrnuje akciové fondy, jejichž cílem je podílet se více na rostoucím akciovém trhu než na klesajícím.

Mimochodem, právě tato forma zajištění dala hedgeovým fondům jejich název.

 

Long/short equity
Tržně neutrální
:
Alfa na základě výběru akcií

 

 

Manažeři akciových fondů se snaží vytvářet "alfu" neboli přidanou hodnotu prostřednictvím odborného výběru akcií. Ten je vždy spojen s obecným tržním rizikem akcií.

Tato strategie je nastavena stejným způsobem, ale tržní riziko neutralizuje, tj. neustále ho zajišťuje. Nabízí se tedy forma know-how výběru akcií odděleně od tržního rizika.

 

Jak dopadl rok 2022 pro jednotlivé strategie?

  • Řízené termínové obchody: Velmi úspěšné. Trumf: vsadili jsme na klesající ceny dluhopisů (státních a podnikových téměř ve všech finančních centrech), které se již několik měsíců vyvíjely pouze jedním směrem. Fondy byly také umístěny na silnější americký dolar (posílení amerického dolaru vůči euru bylo důsledkem očekávaného energetického zúžení v Evropě, které se nakonec nenaplnilo). U akcií neexistoval jasný vstupní signál pro řízené futures. Tím pádem zůstalo jedno v dobrém i zlém.

  • Globální makro: Manažeři fondů neskočili na trend klesajících cen dluhopisů s přesvědčením. Očekávali, že inflace zůstane dočasná. U akcií byla naopak situace v průběhu roku velmi smíšená: slabé měsíce střídaly silné. Tento vývoj bylo obtížné hodnotit.

  • Dlouhé/krátké akcie: K zamýšlené asymetrii skutečně došlo při srovnání let 2020 a 2021 (se silnými zisky) a 2022 (mírná ztráta). V dramatickém akciovém roce nebylo možné vytvořit kladný výsledek.

  • Dlouhé/krátké akcie neutrální vůči trhu: První čtvrtletí bylo pro akciový výběr nepříznivé. Rok 2021 byl růstovým rokem s lepším vývojem pro společnosti a jejich akcie v růstovém segmentu. Tento sentiment se na začátku ledna 2022 náhle změnil na hodnotový. V důsledku toho akcie substancí překonaly růstové akcie. Hodnotové a růstové akcie nejsou jedinými faktory, ale působí na ně celá řada faktorů. Mnoho správců fondů nedokázalo do konce roku dohnat ztrátu z prvního čtvrtletí, což vedlo k mírně zápornému výsledku.

Celkově velmi dobrý výsledek u řízených futures, vyrovnaný nebo mírně záporný výsledek u globálního makra a dlouhých/krátkých akcií neutrálních vůči trhu a mírně záporný výsledek u dlouhých/krátkých akcií. Alternativní investice tak výrazně překonaly výkonnost akcií a dluhopisů.

Závěr

V roce 2022 bylo obtížné dosáhnout diverzifikace portfolia. Alternativní investice vybočily z napjatého prostředí a v žebříčku výkonnosti výrazně předstihly akcie a dluhopisy. Alternativní strategie rozšiřují soubor investičních nástrojů o další stupně volnosti.
 

Tento článek nepředstavuje investiční doporučení ani investiční poradenství podle příslušných právních předpisů. 
Všechny uvedené informace jsou pouze informativní a nezávazné.
Hodnota investičních nástrojů může stoupat i klesat, jejich minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Stanovené investiční cíle nejsou zaručeny s ohledem na nepředvídatelné výkyvy na finančních trzích.