5 tipů pro budování kapitálu pomocí investičních fondů

Johann Griener

Mnoho investorů se rozhodne pro dlouhodobou akumulaci kapitálu tak, že si založí pravidelnou investici. Obvykle jde o budování kapitálu měsíčními platbami do vybraného investičního fondu po delší dobu. Klesající ceny akcií na akciových trzích mají nejčastěji za následek i ztráty kapitálu vloženého do fondů. Investoři pak často zpochybňují své kroky, nesledují původní strategii dlouhodobého hromadění kapitálu a ukončují plán fondového spoření. Při zpětném pohledu se to často ukáže jako chyba, protože finanční trhy se v minulosti opakovaně vzpamatovávaly z krizí a investičního cíle bylo možné při patřičné vytrvalosti dosáhnout. V následujícím textu bychom vám rádi poskytli několik rad, které vám mohou pomoci překonat těžké časy na trzích.

Zde jsou naše tipy v kostce:

  1. Přemýšlejte dlouhodobě.
  2. Investujte pouze kapitál, který nebudete brzy potřebovat.
  3. Očekávejte a plánujte období poklesu cen.
  4. Nenechte se ovlivnit událostmi na trhu.
  5. Kontrolujte své portfolio v delších intervalech.

1. Přemýšlejte dlouhodobě, nikoli krátkodobě.

Pokud se rozhodnete pro pravidelnou investici s měsíční částkou například 1000 korun, měli byste si hned na začátku uvědomit, že s touto strategií nelze rychle zbohatnout. Cílem je spíše spořit každý měsíc pevnou částku po mnoho let. Pokud cena vybraného fondu klesne, ale měsíční spořená částka zůstane stejná, automaticky se nakoupí více podílových jednotek fondu.

Jak dlouho však trvá dlouhodobá investiční strategie, pokud se investice vytváří po měsíčních transakcích? Podívejme se na vývoj světového akciového trhu za posledních 30 let a zjistěme, zda je doba pěti let, která je oblíbeným investičním horizontem mezi drobnými investory, dostatečná pro rozumné investování na akciovém trhu.

Graf: Globální akciový trh se dvěma krizemi, 30 let (použitý index: MSCI World včetně čistých dividend, v EUR), Období: 1993 - 2022

Upozornění: znázornění indexu, přímá investice není možná. Minulá výkonnost není indikátorem budoucího vývoje.

Dlouhodobý graf znázorňuje výkonnost akciového trhu za posledních 30 let. Vždy docházelo k dlouhodobému růstu cen akcií, stejně jako ke krizím, které vedly k výrazným ztrátám na finančních trzích. Do grafu jsme pro účely srovnání umístili šedý rámeček, který jednoduše ukazuje pětiletý horizont v rámci delšího období 30 let. Při tak krátkém intervalu je velmi obtížné najít správnou dobu pro první investici.

Investoři, kteří chtějí investovat do vysoce rizikové investice a mají k dispozici pouze pět let, by si měli nejprve položit tuto otázku: "Podaří se mi jako "neprofesionálovi" zachytit na takto turbulentním trhu období, kdy mohu očekávat alespoň kladný výnos?"

Při poměrně krátkém investičním období bude velmi obtížné odpovědět na tuto otázku kladně. Lepší a racionálnější otázka by možná zněla: "Jaký by měl být můj investiční horizont, abych byl schopen přečkat občasné propady na trhu?"

Možná by bylo vhodné se znovu podívat na výše uvedený graf. Nabízí se použít následující pravidlo: Doporučená minimální doba držení x 2 (protože u pravidelné investice se kapitál vytváří pomalu a poslední vklad provádí investor až na konci).

 

2. Investujte pouze kapitál, který nebudete brzy potřebovat.

Předpokládejme, že si investor zvolil pravidelnou investici s měsíčním vkladem 1000 korun. Kolik je to v průběhu času kapitál?

Po pěti letech: 60 000 CZK (12 x 1000 x 5 let).

Po deseti letech: 120 000 CZK (12 x 1 000 x 10 let).

Bez ohledu na tuto investiční strategii by na běžném nebo spořicím účtu měla být vždy dostatečná rezerva. Pak jste připraveni i na neočekávané události, jako je oprava auta nebo nákup nové ledničky, a nemusíte se spoléhat na investovaný kapitál.

Závěr je tedy následující: Do rizikových investic byste měli alokovat pouze tu část kapitálu, kterou můžete na (dobrou) dobu ušetřit. A také byste měli být připraveni o jeho menší či větší část přijít, aniž byste ohrozili svou životní úroveň.

 

3. Očekávejte a plánujte období poklesu cen.

Klesající ceny na finančních trzích jsou pravidlem, nikoli výjimkou. Doba, kdy k nim dochází, je nepředvídatelná. Zejména pokud jste se rozhodli pro měsíční spoření například v akciovém fondu, mohou fáze poklesu cen představovat i výhodu. Protože za zaplacený kapitál získáte v období nízkých cen vyšší počet podílových listů fondu.

Důležitý aspekt pro vaše vlastní investiční plánování:

Rizikové investice podléhají silným výkyvům v obou směrech, tj. nahoru i dolů. Solidní investice se však v minulosti vždy zotavily. Pokud máte investiční horizont 10, 15 nebo 20 let, není náhlý krátkodobý pokles cen skutečně relevantní.

 

4. Nenechte se ovlivnit událostmi na trhu.

Každá investice by měla sloužit určitému účelu, a proto by měla být prováděna s plánem - investiční strategií. Kromě výběru vhodného investičního nástroje (např. globálního akciového fondu) a smysluplného investičního období hraje důležitou roli také velikost pozice v rámci portfolia. Nebo jednoduše řečeno: Investice vám musí vyhovovat. Pak by i dočasné události na trhu měly mít na vaši investiční strategii malý nebo žádný vliv.

 

5. Nedívejte se na portfolio neustále.

Je důležité dělat vědomá investiční rozhodnutí. A také byste měli vědět, že nemůžete ovlivnit nebo kontrolovat všechny aspekty investování. Nemůžete ovlivnit pohyby cen na finančních trzích. Je proto zbytečné se každý den dívat na vývoj cen vašich investic. Pokud sledujete dlouhodobou strategii, měli byste také dát své investici dostatek času a volnosti z hlediska cenových výkyvů.

 

Závěr 

Každá investice na finančním trhu s sebou nese příležitosti i odpovídající rizika. Ta přesahují čistě finanční aspekty. Cenové výkyvy silně ovlivňují náš pocit z investice. Zvláště prudké poklesy cen často vedou k unáhleným rozhodnutím. Vytrvalost a "vydržet" je pak velmi často nejtěžším aspektem osobního investování. Je důležité zvolit si takovou investiční strategii, se kterou se člověk cítí dobře v dobrých i špatných investičních časech. Každý, kdo se rozhodl pro dlouhodobé spoření ve fondu formou měsíčních plateb, si již stanovil vhodnou investiční strategii.

Tento článek nepředstavuje investiční doporučení ani investiční poradenství podle příslušných právních předpisů. 
Všechny uvedené informace jsou pouze informativní a nezávazné.
Hodnota investičních nástrojů může stoupat i klesat, jejich minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Stanovené investiční cíle nejsou zaručeny s ohledem na nepředvídatelné výkyvy na finančních trzích.