Přehled akciových trhů

Naděje na snížení úrokových sazeb podpořily výrazné zisky v roce 2023

APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS

Mezinárodní akciové trhy uzavřely rok 2023 s výraznými zisky. Naděje na zmírnění inflačních tlaků a pokles úrokových sazeb byly hlavními hnacími silami trhů ve 4. čtvrtletí, což vedlo k silnému roku pro akciové burzy. Indexy EuroStoxx a německý DAX si v roce 2023 připsaly téměř 19, resp. 20 %, zatímco zisky britského indexu FTSE byly o něco mírnější a činily necelá 4 %.

Také americké akciové trhy se mohou ohlížet za dobrým rokem 2023: Dow Jones a S&P 500 vzrostly o 14 %, resp. 24 %, a technologicky zaměřený Nasdaq ještě výrazněji. Nasdaq Composite si připsal 43 %. V Asii byl obrázek méně jasný. Zatímco japonský Nikkei posílil o 28 %, čínský CSI-300 klesl o 11 %.

Především vyhlídka na pokles klíčových úrokových sazeb podnítila na akciových trzích koncem roku rally, která vyhnala několik indexů, jako je DAX a Dow Jones, na nová historická maxima. Vzhledem k výraznému růstu cen energií a míry inflace od války na Ukrajině centrální banky po delší dobu udržovaly restriktivní kurz a v rámci boje proti inflaci udržovaly úrokové sazby na vysoké úrovni. K tomu se na podzim přidaly obavy z eskalace situace v Izraeli.

Klesající ceny energií a míra inflace dávají naději na snížení úrokových sazeb

Ke konci roku se však objevily naděje, že klesající ceny energií a zmírňující se inflační tlaky připraví půdu pro snížení úrokových sazeb v roce 2024. Cena ropy výrazně klesla, přičemž cena barelu (159 litrů) ropy Brent se snížila z necelých 95 USD v září na 75 - 80 USD do konce roku.

V této souvislosti se také dále snížily inflační tlaky. Průměrná míra inflace v eurozóně činila v listopadu 2,4 %, což je pokles z 10,1 % před rokem. To znamená, že inflace téměř dosáhla cílové hodnoty ECB ve výši 2 %, což dává investorům naději na možné ukončení restriktivní měnové politiky.

Podobné signály od centrálních bankéřů také nedávno podnítily naděje na snížení úrokových sazeb a působily jako hnací motor pro rally na akciových trzích. Ačkoli americký FED (Federální rezervní systém) nedávno potvrdil svou klíčovou sazbu na úrovni 5,25 až 5,50 %, předseda Fedu Jerome Powell zároveň naznačil, že úrokové sazby budou brzy sníženy. Centrální bankéři předpokládají, že klíčová úroková sazba v roce 2024 klesne o 0,75 %. 

 

Měkké přistání by mohlo být úspěšné

To také posílilo důvěru na akciových trzích, že se podaří odvrátit hrozící recesi v USA. Podle nedávných vyjádření americká ministryně financí Janet Yellen očekává, že centrální banka takové měkké přistání zvládne. Účastníci akciových trhů také doufají ve snížení úrokových sazeb ze strany ECB, ačkoli prezidentka ECB Christine Lagarde se na posledním zasedání o úrokových sazbách snažila očekávání brzkého snížení tlumit.

Z nadějí na snížení úrokových sazeb v roce 2023 obzvláště silně profitovaly technologické akcie, přičemž odpovídající sektorový index Euro Stoxx vzrostl o téměř 30 %. IT společnosti, jejichž velké projekty financované z úvěrů se často amortizují až po několika letech, jsou považovány za obzvláště citlivé na výši úrokových sazeb, ačkoli se v roce 2023 dařilo také akciím ze stavebnictví, médií a bankovnictví a automobilkám. Mezi několik málo poražených patřily akcie ropných a komoditních společností a akcie z potravinářského a zdravotnického sektoru.

 

Čínské akciové trhy trpěly nerovnoměrným hospodářským oživením

V rozporu s obecným trendem se čínské akciové trhy vyvíjely slabě. Druhá největší ekonomika světa po USA trpí slabou globální poptávkou a pokračující krizí na trhu s nemovitostmi poté, co přísná omezení v důsledku koronaviru na dlouhou dobu silně zbrzdila domácí spotřebu v zemi. Čína již připravila několik balíčků ekonomických stimulů, aby posílila hospodářské oživení po pandemii koronaviru. Analytici předpokládají, že tvůrci politiky budou potřebovat ještě nějaký čas na vyhodnocení dopadu poslední fiskální podpory a obnoveného úsilí o oživení strádajícího trhu s nemovitostmi.

Japonský akciový trh naopak zažil nejlepší rok od roku 2013, přičemž japonské akcie těžily z faktorů, jako je slabý jen a pokračující politika nízkých úrokových sazeb centrální banky.

 

Cena zlata dosahuje rekordních hodnot, dluhopisy získávají

Stranou od akciových trhů zaznamenaly v roce 2023 silné zisky i některé další třídy aktiv. Cena zlata těžila z vyhlídky na pokles úrokových sazeb a v prosinci dosáhla nových rekordních hodnot kolem 2 140 USD za trojskou unci.

Dluhopisové trhy rovněž zaznamenaly zisky, protože fantazie o snížení úrokových sazeb vzaly za své. Výnosy dluhopisů na konci roku výrazně poklesly, což odráželo očekávání poklesu úrokových sazeb, a naopak ceny dluhopisů vzrostly. Výnos desetiletých německých státních dluhopisů ke konci roku občas klesl pod 2,0 %. A vzhledem k vysokým úrokovým sazbám v Německu se zvýšila také poptávka po podnikových dluhopisech.

Tento článek nepředstavuje investiční doporučení ani investiční poradenství podle příslušných právních předpisů.  
Všechny uvedené informace jsou pouze informativní a nezávazné. 
Hodnota investičních nástrojů může stoupat i klesat, jejich minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Stanovené investiční cíle nejsou zaručeny s ohledem na nepředvídatelné výkyvy na finančních trzích.