Akciový trh na historickém maximu

Jaké jsou pro to důvody?

Tamás Menyhárt

V novém roce zatím akciový trh pokračuje tam, kde v roce 2023 skončil. Několik důležitých indexů nedávno dosáhlo nových rekordních hodnot. Jaké jsou důvody pozitivního sentimentu, co by mohlo trhy letos rozhýbat a jak je to s tolik citovanou Velkolepou sedmičkou? O tom v rozhovoru hovoří portfolio manažer Tamás Menyhárt.

Široký akciový trh předvedl na konci roku 2023 pozoruhodnou “rallye“, která pokračovala i v letošním roce. Jaké jsou důvody?

Po velmi silném závěru roku 2023 pokračovaly akciové indexy rozvinutých trhů v růstu i v letošním roce. Poprvé po více než dvou letech stanovil index S&P 500 v lednu nové historické maximum a v současné době se obchoduje více než 3 % nad svým předchozím maximem. Průmyslový index Dow Jones a technologický Nasdaq 100 se rovněž nacházejí na rekordních hodnotách a totéž platí pro německý DAX.

Výkonnost MSCI World v USD od začátku roku 

Zdroj: LSEG Datastream, data k 8.2.2024

Výkonnost MSCI World v USD od za posledních 10 let

Zdroj: LSEG Datastream, data k 8.2.2024

Hnací síly dobré výkonnosti zůstávají oproti loňskému roku téměř nezměněny: zvýšená poptávka po produktech souvisejících s umělou inteligencí stále zvyšuje ceny akcií s velkou tržní kapitalizací, jako jsou Nvidia a Meta, a očekávání uvolnění měnové politiky podporují poměrně náročné ocenění.

Očekává se, že ECB a Fed letos sníží úrokové sazby. Jaké jsou v současné době tržní ceny a nakolik jsou tato očekávání reálná?

Vzhledem k tomu, že míra inflace vzrostla na úroveň nevídanou po celá desetiletí, zahájily centrální banky po celém světě jeden z nejagresivnějších cyklů zpřísňování sazeb v historii. Horní hranice sazby Fed funds rate v současné době dosahuje 5,5 %, což je nejvyšší hodnota od roku 2001. Depozitní sazba ECB je na úrovni 4 %, což je historické maximum.

 

Inflace v USA i v eurozóně dosáhla svého vrcholu ve druhé polovině roku 2022 a od té doby klesá. To umožnilo centrálním bankám pozastavit zvyšování sazeb. Vzhledem k povzbudivějším údajům o inflaci z poslední doby se debata na trhu přesunula k načasování a rozsahu snižování sazeb. Tento posun výrazně zlepšil náladu investorů a vedl k pozoruhodnému růstu indexů, jako je MSCI World, který vzrostl o téměř 20 % z minim zaznamenaných v říjnu.

Tržní ceny týkající se očekávání snížení sazeb zaznamenaly od začátku roku velké výkyvy. Co se však nezměnilo, je to, že trh předpokládá, že dojde k většímu snížení sazeb než centrální banky. V současné době investoři očekávají, že Fed poprvé sníží úrokové sazby v červnu a letos je sníží nejméně pětkrát, vždy o 25 bazických bodů . Členové Fedu však pro rok 2024 předpokládají v průměru pouze tři snížení sazeb. Podobně účastníci trhu očekávají, že k prvnímu snížení sazeb pro eurozónu dojde v červnu. A i v tomto případě se očekává, že ECB sníží náklady na financování celkem pětkrát.

Jaké scénáře vývoje globální ekonomiky jsou v současnosti možné a jak by ovlivnily trh?

Pokud jde o vývoj ekonomiky, můžeme před sebou vidět tři možné scénáře. Prvním z nich je tzv. scénář měkkého přistání, v němž se centrálním bankám úspěšně podaří kombinace snížení inflace a ještě něčeho??, aniž by ekonomiku uvrhly do recese, což umožní postupný pokles úrokových sazeb. Místo recese by se ekonomiky držely "měkkého" přistání, což znamená, že by na několik čtvrtletí její růst klesl pod 1 %. V současné době trh považuje tento výsledek za nejpravděpodobnější, což vysvětluje, proč akcie dokázaly růst i v prostředí zvýšených výnosů dluhopisů.

Další dva scénáře zahrnují buď opětovné zvýšení inflace, které by snížilo naděje na snížení sazeb a mohlo by dokonce posunout debatu směrem k agresivnější měnové politice nebo tvrdé přistání ekonomiky, tj. výraznou recesi, která by poškodila ekonomiku i spotřebitele a vedla by k poklesu zisků podniků. Je zřejmé, že v době, kdy jsou akcie poměrně ambiciózně oceněny (forwardové P/E indexu S&P 500 činí přibližně 20x oproti pětiletému průměru kolem 19x), by žádný z těchto scénářů nevěstil pro akciový trh nic dobrého.

AI byla v loňském roce hnacím motorem trhu par excellence. Je šance, že se něčeho podobného dočkáme i letos?

Lídři trhu, které jsme viděli v roce 2023, jsou totožní s dosavadními lídry trhu v roce 2024. Nejvýkonnějším sektorem v Evropě jsou technologie, které v předchozím roce posílily o více než 30 %. V USA jsou na vrcholu výkonnostního žebříčku akcie polovodičů, což je sektor, který v roce 2023 vzrostl zhruba dvojnásobně. Tři nejvýkonnější akcie v indexu Nasdaq 100, jmenovitě Nvidia, Meta a ASML souvisejí s umělou inteligencí. V tuto chvíli tedy umělá inteligence zůstává vedle centrálních bank a výnosů dluhopisů jedním z nejdůležitějších tržních faktorů. Společnosti ze skupiny Magnificent 7 (skupina silně rostoucích společností s vysokou tržní kapitalizací, kterou tvoří společnosti Nvidia, Google, Apple, Amazon, Microsoft, Tesla a Meta) v průměru nevypadají nijak extenzivně oceněné, pokud vezmeme v úvahu jejich působivé předpokládané tempo růstu. V posledním čtvrtletí analytici u této skupiny akcií zvýšili prognózy jejich zisků, zatímco očekávání zisků ostatních amerických akcií se většinou snižovala.

Čísla za 4. čtvrtletí ukázala, že v mnoha případech jsou vysoká očekávání oprávněná. Nizozemský výrobce čipů ASML vykázal nejen lepší než očekávané tržby a zisk, ale také příjem zakázek ve výši 9,2 mld. EUR, což je více než třikrát více než v předchozím čtvrtletí. Cena akcií společnosti Meta v den zveřejnění výsledků vzrostla o více než 20 %. Společnost vyložila své rostoucí zaměření na produkty související s umělou inteligencí a zvýšila letošní výhled tržeb výrazně nad očekávání trhu.

Shrnuto a podtrženo...

V současné době se nacházíme na trhu, který silně posílil díky zlepšenému rizikovému sentimentu, a to díky očekávání příznivější měnové politiky v budoucnu a silnému růstu společností s vysokou tržní kapitalizací, které jsou vystaveny umělé inteligenci. Rizikem, které je třeba sledovat, je nízký počet akcií, jež jsou hnacím motorem výkonnosti, stejně jako nejistota ohledně trajektorie inflace a opatření centrální banky.

Nicméně pokud se scénář měkkého přistání ukáže jako správný a zisky podniků nezklamou, investory by mohl čekat další rok solidních zisků.

Tento článek nepředstavuje investiční doporučení ani investiční poradenství podle příslušných právních předpisů. 
Všechny uvedené informace jsou pouze informativní a nezávazné.
Hodnota investičních nástrojů může stoupat i klesat, jejich minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Stanovené investiční cíle nejsou zaručeny s ohledem na nepředvídatelné výkyvy na finančních trzích.