Proti proudu s alternativními investicemi

Erste AM Communications

Jak vlastně fungují alternativní investiční strategie? Jak do nich můžeme investovat? Abychom těmto otázkám přišli na kloub, probereme v tomto blogovém příspěvku dvě běžné strategie ze světa alternativních investic.

Co je to alternativní investice?

Alternativní kapitálové investice nabízejí přístup do světa hedgeových fondů. Investoři sledují regionální, sektorové nebo faktorové přístupy k akciím - tj. obvykle investují do různých regionů, sektorů nebo faktorů. Přidání hedgeových fondů, oblasti s velkou mírou nezávislosti, vytváří přímé výhody. Výsledkem je širší diverzifikace akciových investic.

Alternativní akciové fondy se zaměřují na události specifické pro jednotlivé společnosti. Jejich analytická kapacita se zaměřuje na omezený počet akcií, aby získaly informační výhodu a poskytly odpovídající rozsah výsledku fondu. V důsledku toho se benchmarkové indexy dostávají do pozadí. "Aktivní podíl", tedy část portfolia, která neodpovídá benchmarku, se stává vysokým.

 

V každém případě jsou koncentrovaná portfolia - tj. výběr akcií s vysokou jistotou - pevným bodem. Ve většině případů je důvodem tohoto přístupu očekávaná významná událost ("zvláštní situace").

Oblasti, které leží mimo zaměření analytiků velkých investičních bank, nabízejí dobře propojeným specialistům výnosné zázemí, a jsou proto součástí alternativních akcií. Patří mezi ně akcie s nízkou tržní kapitalizací ("small/mid-caps") a asijský region, který vyžaduje přístup velmi specifický pro danou zemi a místní zastoupení.

Fondy „Alternative Equity“ se mohou považovat za "vlastníky podniků" v tom smyslu, že kapitál je investován do omezeného počtu společností striktně podle jejich obchodního modelu. Investovat lze také do společností, které jsou samy "vlastnicky řízeny".

Alternativní kapitálové fondy zahrnují "protichůdnou" strategii. Kontrariánské fondy cíleně vyhledávají společnosti, které se v současné době netěší přízni trhu, ale u nichž mimořádně podrobná analýza ukazuje, že "obrat" je myslitelný a pravděpodobný.

Jaké jsou výhody alternativních akciových fondů a jaká jsou jejich potenciální rizika?

Jedná se o akciové strategie, které se liší od běžných akciových fondů. Alternative Equity otevírá dveře hedgeovým fondům. Tento segment by měli investoři brát v úvahu, aby se ve svých kapitálových investicích více odlišili. Je však třeba také poznamenat, že tuto třídu aktiv nelze srovnávat s tradičními třídami aktiv, jako jsou akcie nebo dluhopisy.

Co se rozumí pod pojmem alternativní trend?

Alternative Trend zahrnuje právě ty strategie, které mají nejnižší závislost (korelaci) na akciích a dluhopisech. Alternative Trend tak usnadňuje tvorbu a diverzifikaci smíšených portfolií. V kritických zátěžových fázích vede tato nízká závislost prostřednictvím izolované části portfolia ke "krizové alfě".

❔ Co znamená "krizová alfa" ❔

"Krizová alfa" označuje investiční výsledek nezávislý na akciích a dluhopisech, který vzniká, když je část portfolia "izolována" během kritické stresové fáze na akciových trzích. Zejména krach na akciových trzích může být velmi škodlivý – právě v tomto případě je užitečné, aby jeden prvek zůstal stabilní a do značné míry neovlivněný.

Součástí Alternative Trend jsou Managed Futures a Global Macro. Obě strategie jsou smíšená (multi-asset) portfolia se zabudovanou možností "shortování", tj. s možností vydělávat na klesajících cenách. Tuto možnost tradiční akciové a dluhopisové fondy nemají.

Třídy aktiv řízené futures a akcie

Zdroj: EAM; data ke dni 31. 12. 2023;
G
lobal Equity Index = MSCI ACWI Index, Managed Futures Index = HFRX Systematic Diversified CTA Index  Asset classes managed futures and equities

Strategie Managed Futures a Global Macro si daly za úkol identifikovat trendy, které v současné době určují všechny globální investiční příležitosti. Liší se tím, že Managed Futures je systematický, tj. čistě modelový přístup, zatímco Global Macro podléhá průběžnému vyhodnocování situace manažerem fondu. Pákové pozice lze zaujímat v rámci tříd aktiv s nižší volatilitou, jako jsou například státní dluhopisy.

Jaké jsou výhody alternativního trendu a jaká jsou potenciální rizika?

Alternative Trend nabízí dodatečnou diverzifikaci v rámci portfolia akcií a dluhopisů, které je jinak téměř nemožné dosáhnout - vzhledem k nízké závislosti (korelaci) - a také krizovou alfu v kritických zátěžových fázích. Investoři by si také měli uvědomit, že cena fondu může čas od času výrazně kolísat.

Závěr

Pro investory, kteří chtějí plavat proti proudu akciových a dluhopisových fondů, nabízejí alternativní investice příležitost. V tomto článku jsme představili strategie v oblasti akcií a trendů. Je důležité si uvědomit, že investování do cenných papírů s sebou nese jak rizika, tak příležitosti.

Tento článek nepředstavuje investiční doporučení ani investiční poradenství podle příslušných právních předpisů. 
Všechny uvedené informace jsou pouze informativní a nezávazné.
Hodnota investičních nástrojů může stoupat i klesat, jejich minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Stanovené investiční cíle nejsou zaručeny s ohledem na nepředvídatelné výkyvy na finančních trzích.