Farmaceutický průmysl nadále profituje z léků na hubnutí

APA FINANCE / ERSTE AM COMMUNICATIONS

Úspěchy spojené s užíváním přípravků na hubnutí na bázi inkretinů, které byly původně vyvinuty pro diabetiky k boji proti obezitě, vedly ke skutečnému rozmachu těchto léků. Tento ohlas, který původně vyvolala svědectví známých osobností, jako je zakladatel společnosti Tesla Elon Musk a řada hollywoodských celebrit, které se veřejně rozplývaly nad tím, že po užívání těchto výrobků bez námahy zhubly, se nyní rozrostl v masový fenomén.

Farmaceutické společnosti, jako jsou Eli Lilly a Novo Nordisk, jen stěží zvládají obrovskou poptávku a hlásí nedostatek dodávek. Na akciových trzích přinesl boom výrobků na hubnutí v poslední době farmaceutickým společnostem vysoké zisky.

Trh by mohl silně růst

Podle odborníků by trh s léky na hubnutí mohl během několika let vzrůst na několik set miliard dolarů, protože počet lidí s nadváhou nebo obezitou rychle roste. Podle aktuálních údajů Institutu Roberta Kocha trpí nadváhou více než polovina dospělých obyvatel Německa. Nejnovější průzkum Eurostatu z roku 2019 ukazuje podobný obrázek v celé EU.

V souladu s tím se velké naděje vkládají do slibných inkretinových léků. Farmaceutické společnosti Eli Lilly a Novo Nordisk v současné době ovládají velký podíl na trhu, ale i několik dalších společností již příslušné léky nabízí nebo je má v přípravě.

Odborníci také varují před možnými vedlejšími účinky

Účinné látky těchto léků, inkretinová mimetika, byly původně vyvinuty pro léčbu cukrovky. Napodobují funkci inkretinů – střevních hormonů, které po příjmu potravy zvyšují produkci inzulinu a stimulují tak centrum sytosti v mozku. Tím se snižuje pocit hladu, což vede k výraznému účinku na snížení hmotnosti. Odborníci však také varují před možnými vedlejšími účinky a možným jo-jo efektem: některé studie ukázaly, že účinek trvá pouze po dobu užívání přípravku.

Jedním z prvních komerčně dostupných inkretinových mimetik byl lék Byetta vyráběný americkou farmaceutickou společností Eli Lilly. Lék založený na inkretinové účinné látce exanatidu byl schválen v USA v roce 2005 a v EU v následujícím roce. V roce 2009 uvedla na trh společnost Novo Nordisk lék Victosa, který je založen na inkretinové účinné látce liraglutidu.

V následujících letech uvedly obě společnosti, stejně jako jejich konkurenti, například společnosti AstraZeneca a Sanofi, na trh řadu dalších přípravků na hubnutí založených na těchto a dalších inkretinových účinných látkách. Inkretinová mimetika původně vyvinutá pro diabetiky byla nyní v mnoha zemích schválena zdravotnickými orgány také jako prostředky proti obezitě.

Společnost Eli Lilly očekává další růst příjmů díky produktům na hubnutí

Výrobky na hubnutí v poslední době zajišťují farmaceutickým společnostem silný růst příjmů. Společnost Eli Lilly překonala odhady analytiků pro finanční rok 2023, a to především díky pozitivnímu vývoji svého inkretinového přípravku na hubnutí Mounjaro. Skupina zůstává optimistická i pro současný finanční rok.

Další boom poptávky se očekává u injekčního léku na hubnutí Zepbound společnosti Eli Lilly, který je založen na stejné účinné látce jako přípravek Mounjaro. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) před několika měsíci schválil tento lék pro osoby trpící obezitou a pro osoby s nadváhou a alespoň jedním zdravotním problémem souvisejícím s hmotností.

Celkově společnost Eli Lilly očekává, že její tržby se v roce 2024 zvýší na 40,4 až 41,6 miliardy USD, což by znamenalo další nárůst o zhruba 20 % poté, co se tržby v roce 2023 vyšplhaly na 34,1 mld. Samotný přípravek Mounjaro se v předchozím roce podílel na celkových tržbách necelými 5,2 miliardy USD.

Boom hubnutí udělal z Novo Nordisk nejhodnotnější kótovanou společnost v Evropě

Dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk také dále profitovala z boomu produktů na hubnutí, zejména ze svého injekčního léku Wegovy. Po loňském skokovém nárůstu tržeb a zisku o více než 30 % usiluje Novo Nordisk o další silný růst. V USA plánuje skupina zvýšit dodávky svých startovacích dávek přípravku Wegovy s nižší dávkou více než dvojnásobně ve srovnání s předchozími měsíci. To by mohlo umožnit přístup k injekci na hubnutí většímu počtu nových pacientů.

Přípravek Wegovy, který byl uveden na trh v USA v polovině roku 2021 a v Německu v létě 2023, pomohl společnosti Novo Nordisk dosáhnout rekordních prodejů. V loňském roce zaznamenaly tržby společnosti Novo Nordisk související s obezitou nárůst o 147 %. Celkově skupina dosáhla tržeb ve výši 232,3 miliardy dánských korun (přibližně 31 miliard eur), což představuje nárůst o 31 procent během jednoho roku. Provozní zisk se zvýšil o 37 % na 102,6 miliardy DKK. Pro rok 2024 společnost Novo očekává růst tržeb o 18 až 26 % a zvýšení provozního zisku o 21 až 29 %.

Poznámka: Minulé výsledky nejsou spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků.

Akciový trh reagoval na dobrá čísla společnosti Novo-Nordisk prudkým nárůstem ceny akcií, což způsobilo, že tržní kapitalizace společnosti překonala hranici 500 miliard USD a Novo Nordisk se stal nejhodnotnější kótovanou společností v Evropě – před skupinou LVMH vyrábějící luxusní zboží.

 

Společnost Roche vstupuje akvizicí na trh s přípravky na hubnutí

Několik dalších farmaceutických společností však nyní také uvedlo na trh nebo vyvíjí přípravky na hubnutí. Švýcarský farmaceutický gigant Roche nedávno získal kalifornskou společnost Carmot Therapeutics za 2,7 miliardy USD a s ní i odpovídající vývojové portfolio. Carmot rovněž vyvíjí inkretinové účinné látky pro boj s obezitou; v současné době se zkoumají nebo již byly testovány tři takové účinné látky.

Německá farmaceutická společnost Boehringer v současné době rovněž provádí výzkum v této oblasti se svou dánskou partnerskou společností Zealand Pharma. Zatímco léky společností Eli Lilly a Novo Nordisk jsou založeny na napodobování střevních hormonů, společnost Boehringer zkoumá účinnou látku, která napodobuje hormon slinivky břišní. První úspěchy studie vedly nedávno k prudkému nárůstu cen akcií společnosti Zealand Pharma.

Tento článek nepředstavuje investiční doporučení ani investiční poradenství podle příslušných právních předpisů. 
Všechny uvedené informace jsou pouze informativní a nezávazné.
Hodnota investičních nástrojů může stoupat i klesat, jejich minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Stanovené investiční cíle nejsou zaručeny s ohledem na nepředvídatelné výkyvy na finančních trzích.