Útok na Izrael

Gerhard Winzer

Doutnající požár na Blízkém východě dosáhl o tomto víkendu nového stupně eskalace. Írán poprvé v historii přímo zaútočil na Izrael pomocí bezpilotních letounů a raket. Hrozí další eskalace mezi Íránem a Izraelem. Existují však náznaky, že situace zůstane v rovnováze, i když křehké, alespoň v krátkodobém horizontu.

Írán útok dopředu ohlásil, aby se na něj Izrael a jeho spojenci mohli připravit. Způsobné škody byly ve skutečnosti minimální, i když obrana stála hodně peněz. Političtí analytici navíc tvrdí, že jak Izrael, tak Írán se nyní mohou prezentovat jako vítězové. Izrael útok úspěšně odrazil. Írán se odvážil zaútočit přímo na Izrael, čímž demonstroval svou sílu. Írán navíc oznámil, že odvetným opatřením celá záležitost končí.
 

Akciové trhy se téměř nezměnily

K dnešnímu dni nebyly zaznamenány žádné typické výrazné negativní reakce trhů na rostoucí geopolitickou nejistotu. Ceny úvěrově bezpečných dluhopisů, jako jsou americké státní dluhopisy a německé státní dluhopisy, se nezvýšily, americký dolar neposílil a ceny akcií neklesly. Nevzrostla ani cena ropy.
 

Trh očekává, že konflikt zůstane regionálně omezený.

Trh  počítá s tím, že konflikt na Blízkém východě zůstane omezený a nebude mít globální dopad. My tento názor v tuto chvíli sdílíme a ponecháváme naši alokaci aktiv beze změny. Při hledání správného hodnocení ekonomického scénáře pomáhá klasifikace podle osy hospodářského růstu a inflace. (Širší) globální hospodářský růst na úrovni potenciálu a inflace nad cílem centrální banky poskytují indikaci fáze "inflačního růstu".

V souladu s tím nadále klasifikujeme akcie, firemní dluhopisy s nízkým úvěrovým ratingem (dluhopisy s vysokým výnosem) a dluhopisy rozvíjejících se trhů jako atraktivní pro naši taktickou alokaci aktiv. V relativním vyjádření je atraktivita dluhopisů (státních a firemních) nízká.

Pozitivní je příznivý hospodářský vývoj, uspokojivé zisky firem a vysoká poptávka po výnosu. Ukazatele naznačující krátkodobě překoupenou situaci na trhu a ocenění, které je mírně nad historickými průměry, však nabádají k opatrnosti. Inflace by mohla nadále překvapovat směrem vzhůru, centrální banky by mohly naznačit restriktivnější postoj, zisky firemby mohly zklamat a geopolitická situace by se mohla vyostřit. Z tohoto důvodu zůstávají akcie neutrálně vážené.

 

Tento článek nepředstavuje investiční doporučení ani investiční poradenství podle příslušných právních předpisů. 
Všechny uvedené informace jsou pouze informativní a nezávazné.
Hodnota investičních nástrojů může stoupat i klesat, jejich minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Stanovené investiční cíle nejsou zaručeny s ohledem na nepředvídatelné výkyvy na finančních trzích.