Investiční strategie: Zlomové body

Christian Süttinger, CFA

Stabilní výkonnost akcií od začátku roku zaznamenala od konce března určitý, avšak omezený pokles. To vyvolává otázku, zda lze takové zlomové body na trhu z údajů předem vyčíst. Stoprocentní ukazatele samozřejmě neexistují, ale existují různé přístupy.

Momentum amerických akcií

Trhy se od začátku roku řídí momentem. To znamená, že ceny neustále rostly, aniž by neustále přicházely nové pozitivní zprávy. Nevýhodou momenta je, že má tendenci nečekaně a náhle skončit.

Momentum lze měřit různými způsoby, např. pomocí tzv. autokorelace. „Hmatatelným“ měřítkem je výkonnost za poslední 4 měsíce. Ta ukazuje, že momentum akciového rally 2024 (červená linie v grafu) dosáhlo historického maxima:

Podíl aktivních správců na akciích

Druhým měřítkem je index akciové expozice účastníků trhu sdružených v Asociaci aktivních investičních manažerů. Tento index má v zásadě rozsah 0-100 % (plus případný pákový efekt). Pokud index dosáhne 100 % (červená čára v grafu), jsou manažeři již plně zainvestováni. Toho v posledních letech nebylo často dosaženo. Může se tedy jednat o další ukazatel 

Inverzní futures na VIX

Takzvaná inverze futures na VIX je poněkud složitější. VIX měří volatilitu akciových trhů - prudký nárůst VIX indikuje krizi. Do indexu VIX lze investovat prostřednictvím souvisejících futures, které jsou k dispozici v různých splatnostech.

K inverzi dochází, když okamžitý futures roste v ceně více než nejbližší nejdelší futures - to totiž signalizuje, že volatilita a „strach“ rostou selektivně a okamžitě. Následující graf ukazuje, že tato podmínka je v dubnu splněna (modrá čára prochází pod červenou čárou):

Poznámka: Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. Investice do cenných papírů s sebou nesou kromě příležitostí i rizika. Reprezentace indexu, přímá investice není možná.

Finanční výhled Americké společnosti

Ve střednědobém a dlouhodobém horizontu jsou ceny akcií v souladu se zisky společností a jejich výhledem. Následující graf ukazuje hodnocení, které měří, zda se výhled společností, které v současné době vstupují na burzu, zlepšil nebo zhoršil. Nynější „zlepšení“ nebo „zhoršení“ všeříkající, ale tento poměr může mít svůj význam. Přibližně od začátku roku se poměr zhoršil (červená oblast):

Cyklické ukazatele

Lze použít běžné krátkodobé ukazatele: Poměr defenzivních a cyklických akcií (defenzivní akcie si v krizi vedou relativně lépe), americký dolar (má tendenci posilovat, když jsou akciové trhy pod tlakem) a prémie za úvěrové riziko u podnikových dluhopisů (rozpětí BBB v USA). Jsou znázorněny v následujícím grafu:

Fáze ztrát u akcií, měsíční údaje

Tyto hodnoty jsou však spíše popisující než prediktivní. Stres lze vyčíst, ale nikoli předpovědět.

Každá ztrátová fáze u akcií končí - v ideálním případě by se výchozí bod využil ke snížení, aby se využila příležitost k opětovnému vstupu. Následující graf ukazuje tyto poklesy: masivní ztrátové fáze, jako byly ty od roku 2000 a finanční krize v roce 2008, se střídají s omezenějšími výkyvy. U „normálních“ čerpání může rozmezí -10 % až -20 % naznačovat určitou spodní hranici:

Závěr

Neexistují žádné zcela spolehlivé ukazatele, které by umožnily předem rozpoznat zlomové okamžiky na akciových trzích, ale existuje řada grafů, které mohou napovědět.

Tento článek nepředstavuje investiční doporučení ani investiční poradenství podle příslušných právních předpisů. 
Všechny uvedené informace jsou pouze informativní a nezávazné.
Hodnota investičních nástrojů může stoupat i klesat, jejich minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Stanovené investiční cíle nejsou zaručeny s ohledem na nepředvídatelné výkyvy na finančních trzích.