Známky zpomalení – manévrovací prostor pro centrální banky?

Gerhard Winzer

Globální růst v prvním čtvrtletí letošního roku byl zhruba na úrovni potenciálu (přibližně 2,5 % ročně). Nejnovější předstihové ukazatele, jako jsou indexy nákupních manažerů za červen, však ukazují na zpomalení dynamiky. Stále častěji se také objevují známky zpomalení růstu v USA, které byly dosud hlavním motorem globálního růstu.

Na druhé straně je pozitivní, že nejnovější inflační ukazatele ukazují na nižší inflační tlaky. To zvyšuje prostor pro centrální banky reagovat na ekonomickou slabost snížením klíčových úrokových sazeb.

Pozitivní růstové impulsy plynoucí z normalizace dodavatelských řetězců, vysokého rozpočtového deficitu v USA, poklesu cen energií v Evropě a oživení v Číně po ukončení blokačních opatření se chýlí ke konci. Současně má na růst tlumivý vliv růst úrokových sazeb, tj. restriktivnější úroková politika. Zvýšila se také politická nejistota. Podpůrně působí pevný trh práce a rostoucí kupní síla – inflace totiž tradičně klesá rychleji než růst mezd.

Index nákupních manažerů – rostoucí trend stále trvá

Globální index nákupních manažerů v červnu nepokračoval ve svém vzestupném trendu. Poté, co v říjnu 2023 vzrostl z 50 na 53,7 bodu v květnu, se v červnu růstový ukazatel snížil na 52,9 bodu. Jeho úroveň je však stále vysoká a naznačuje globální růst mírně nad potenciálem. Jednorázový pokles ještě nepředstavuje trend – k tomu jsou zapotřebí alespoň tři měsíce klesajících údajů – a proto je (stále) kladen důraz na rostoucí trend.

Poněkud znepokojivě působí pokles indexu nákupních manažerů v eurozóně (z 52,2 na 50,9), který nepotvrzuje příběh o stále širším globálním růstu. Eurozóna se snaží trvale překonat fázi stagnace.

Rostoucí míra nezaměstnanosti v USA

V USA zůstal růst zaměstnanosti v nezemědělském sektoru silný a v červnu se zvýšil o 206 000 osob. Ostatní ukazatele trhu práce však byly na slabé straně. Za pozornost stojí zejména další nárůst míry nezaměstnanosti na 4,1 %.Její úroveň je stále nízká. Podle ekonomky Claudie Sahmové se však dále zvýšil ukazatel recese (z 0,37 na 0,43). Indikátor recese podle Sahmové signalizuje začátek recese, když tříměsíční klouzavý průměr míry nezaměstnanosti v zemi vzroste o půl procentního bodu nebo více ve srovnání s minimem tříměsíčních průměrů za předchozích 12 měsíců.

Kromě toho nabídky pracovních míst ve zprávě JOLTS vykazují klesající trend, což naznačuje pokles poptávky. Úroveň pracovních inzerátů je však stále vysoká a v květnu tento ukazatel dokonce vzrostl.

Po mimořádně silné druhé polovině roku 2023 (třetí čtvrtletí: 4,9 %, čtvrté čtvrtletí: 3,4 %) reálný hospodářský růst v prvním čtvrtletí roku 2024 výrazně zpomalil (na 1,4 % anualizovaně). Oslabující trendy na trhu práce podtrhují rizika pro druhou polovinu roku.

Politická nejistota v USA

Zvýšila se také politická nejistota: Po nedávné televizní debatě mezi prezidentem Joe Bidenem a Trumpem se výrazně zvýšily šance vyzyvatele. Nacionalistická a populistická agenda pozitivnímu sentimentu přinejmenším neprospívá. Obecně má taková politika tlumivý vliv na růst (méně obchodu a imigrace) a podporuje inflaci (vyšší cla). Kromě toho začala debata o možném odstoupení Joea Bidena z funkce prezidentského kandidáta.

Soužití ve Francii

Levicová aliance (Nouveau Front Populaire - NFP) získala ve francouzském parlamentu relativní většinu. Strana středu prezidenta Emmanuela Macrona je na druhém místě. Národní shromáždění (RN) je podle průzkumů na třetím místě. Obvykle prezident jmenuje premiéra z nejsilnější strany, tedy z levicové aliance. "Soužití" je na spadnutí.

Výsledek voleb má přinejmenším dva důsledky. Za prvé, šance na snížení vysokého rozpočtového deficitu jsou nízké. Zadruhé, EU by mohla sklouznout ze seznamu priorit. Integrační síly v EU by tak mohly být oslabeny. Oba tyto faktory mají následný vliv na ostatní země EU. Ve Spojeném království je podoba hospodářské a fiskální politiky po vítězství Labouristické strany nejasná. Politika úsporných opatření se však zdá být nepravděpodobná.

Klesající inflace

V USA ukazují inflační ukazatele po prudkém růstu v prvních třech měsících letošního roku klesající trend. Centrální banka sleduje především deflátor výdajů na osobní spotřebu, aby dosáhla svého cíle. Bez zahrnutí volatilních složek potravin a energií se tento inflační ukazatel v květnu zvýšil pouze o 0,1 % (meziročně o 2,6 %).

Podle rychlého odhadu zůstala jádrová míra inflace spotřebitelských cen v eurozóně v červnu meziročně na 2,9 %. Zároveň se inflace meziměsíčně výrazně snížila (o 0,2 %). Inflace v sektoru služeb však zůstala na vysoké úrovni 4,1 % meziročně (a 0,3 % meziměsíčně).

Powellův projev

V nadcházejících dnech budou v centru zájmu dvě události. V úterý a ve středu vystoupí předseda Fedu Jerome Powell se svými pololetními projevy před dvěma výbory amerického Kongresu. Otázkou je, zda oslabí, potvrdí nebo posílí očekávání snížení úrokových sazeb (po vyčkávací fázi). Ve čtvrtek bude zveřejněn vývoj spotřebitelských cen v USA za měsíc červen, který poskytne další informace o dynamice inflace.

Závěr: prostor pro snížení klíčových úrokových sazeb se zvýšil

Ekonomická a politická nejistota se zvyšuje. Koneckonců inflace v USA a eurozóně klesá. To zvyšuje prostor pro centrální banky (Fed a Evropskou centrální banku), aby reagovaly na zpomalení hospodářského růstu snížením klíčových úrokových sazeb.

Tento článek nepředstavuje investiční doporučení ani investiční poradenství podle příslušných právních předpisů. 
Všechny uvedené informace jsou pouze informativní a nezávazné.
Hodnota investičních nástrojů může stoupat i klesat, jejich minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Stanovené investiční cíle nejsou zaručeny s ohledem na nepředvídatelné výkyvy na finančních trzích.